fbpx

COVID potvrde od 1. februara 2022. vrede devet meseci za putovanja unutar EU-a

vaccine-5755081_1920

Evropska komisija je donela pravila o EU digitalnoj COVID potvrdi kojima se utvrđuje obvezujuće razdoblje prihvatanja potvrda o vakcinaciji od devet meseci, tačnije 270 dana za putovanja unutar EU-a.

Ujednačeno razdoblje prihvatanja potvrda o vakcinaciji biće garancija nastavka koordinacije mera za putovanja. Nova pravila osiguraće da se ograničenja temelje na najboljim dostupnim naučnim dokazima i objektivnim kriterijima. Za funkcionisanje jedinstvenog tržišta neophodna je trajna koordinacija, a time se ujedno osigurava jasnoća za građane EU-a pri ostvarivanju prava na slobodno kretanje.

EU digitalna COVID potvrda pokazala se kao uspešan projekat EU-a. Tom se potvrdom građanima omogućava sigurno putovanje širom Evropske unije tokom pandemije. Dosad je u EU-u izdato 807 milina potvrda. EU digitalna COVID potvrda postavila je globalni standard: dosad se sistemu pridružilo 60 zemalja i teritorija na pet kontinenata.

Nova pravila za putovanja unutar EU-a usklađuju različita pravila u državama članicama. Razdoblje valjanosti uzima u obzir smernice Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), prema kojima se dovakcinacija preporučuje najkasnije šest meseci nakon završetka prvog ciklusa vakcine.

Potvrda ostaje valjana tokom dodatnog razdoblja od tri meseca, nakon tih šest meseci kako bi se nacionalne kampanje mogle prilagoditi te kako bi se građanima omogućio pristup dovakcinaciji.

Prilikom uvođenja različitih pravila za korištenje potvrda na nacionalnom nivou, države članice se podstiču na usklađivanje s novim pravilima kako bi putnicima pružile sigurnost i smanjile smetnje.

Osim toga, Komisija je prilagodila i pravila za šifriranje potvrda o vakcinaciji. To je potrebno kako bi se osiguralo da se potvrde o primarnoj vakcinaciji uvijek mogu razlikovati od potvrda o vakcinaciji izdanih nakon dopunske doze.

Boosteri će biti upisani na sledeći način:

  • 3/3 za dodatnu dozu nakon primarne serije vakcine s 2 doze
  • 2/1 za dodatnu dozu nakon primarnog vakcinisanja za koje je predviđena jedna doza ili za jednu dozu vakcine za koje je predviđeno vakcinisanje s 2 doze, kako se primjenjuje za osobe koje su prebolele bolest

Podsetimo, kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje tokom pandemije bolesti COVID-19, Evropski parlament i Veće doneli su 14. juna 2021. Uredbu o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u.

U trenutku donošenja te uredbe nisu bili dostupni pouzdani podaci o tome koliko traje zaštita nakon primarnog vakcinisanja protiv bolesti COVID-19.  Stoga su dosada države članice mogle same odlučivati o valjanosti potvrda o vakcinaciji u kontekstu putovanja.

Kako se uvode dodatne doze vakcine protiv bolesti COVID-19, odnedavno sve više država članica donosi pravila o tome koliko bi dugo trebalo prihvatati potvrde o primarnom vakcinisanju. U njima se uzima u obzir spoznaja da zaštita od zaraze stečena vakcinacijom vremenom slabi.

Države članice prihvataće potvrde o vakcinaciji u razdoblju od devet meseci od primjene poslednje doze vakcine. Kad je reč o vakcinama s jednom dozom, to znači 270 dana od te jedine doze. Za vakcinu od dve doze to znači 270 dana od druge doze ili, u skladu sa strategijom vakcinacije države članice, od prve i jedine doze nakon prebolenja.

U skladu s tim novim pravilima za putovanja unutar EU-a države članice moraju prihvatiti sve potvrde o vakcinaciji koje su izdane unutar devet meseci od primanja poslednje doze vakcine. Države članice nemaju pravo utvrditi kraće ni duže razdoblje prihvatanja.

Kako bi se državama članicama omogućilo dovoljno vremena za tehničku sprovedbu razdoblja prihvatanja i kampanje vakcinacije dodatnim dozama, nova bi se pravila trebala primenjivati od 1. februara 2022.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!