fbpx

Covid pasoši sve prihvaćeniji među svetskim vladama

blake-guidry-jXxdtXFEjcc-unsplash

Digitalna zdravstvena putovnica nešto je o čemu razmišlja sve veći broj svjetskih vlada. Švedska i Danska najavile su uvođenje covid-putovnica, no ne samo one, a Međunarodno udruženje zračnog prometa, odnosno IATA pokrenulo je inicijativu “putnih propusnica”.

Također, Island je uveo prve potvrde o cijepljenju za građane koji žele putovati, dok su Sejšelipostali prva država na svijetu koja je upravo cijepljenim turistima omogućila ulazak u zemlju bez potrebe za karantenom.

Zrakoplovne tvrtke na taj su način pokrenule postepeno globalno usvajanje, no sada je na redu novi “Health Protect”, za zrakoplovne tvrtke i vlade. Njime se omogućuje integracija više putovnica, odnosno aplikacija i određuje se koji su testovi na COVID-19 i cjepiva dopušteni. Aplikacija Sita, koju je uspješno isprobala Australija, priopćila je kako može premostiti jaz između izdavatelja putovnica, zrakoplovstva i graničnih procesa ugrađivanjem napredne obrade putnika koja je povezana sa 600 zrakoplovnih kompanija.

British Airways uveo je drugu putovnicu za sigurno putovanje VeriFly, a u svijetu već sada postoji nekoliko vrsta aplikacija za sigurno putovanje. Ono što zrakoplovne tvrtke očekuju od svjetskih vlada je standard digitalne zdravstvene putovnice. Nitko ne želi duge redove na ulazu, jer se svakom putniku mora provjeriti valjanost zdravstvene iskaznice. Dakle, integracija takvih putovnica novi je izazov, no i tu ima pomaka, jer sve više zemalja usvaja digitalne zdravstvene, odnosno covid-putovnice ili potvrde za cijepljene.

Kakvo je stanje u Europi?

Nekoliko članica Europske Unije najavilo je kako će početi izdavati potvrde svojim građanima, kako bi oni koji su cijepljeni protiv COVID-19 imali dokaz za to. Ovu ideju podržalo je i Europsko vijeće uz napomenu kako je prerano sada odlučiti za što bi se takve potvrde koristile. Neke od europskih zemalja već su najavile uvođenje potvrda i putovnica, neke su samo podržale ideju, a neke su pak najavile da će omogućiti onima koji imaju takve dokumente nesmetan ulaz u svoju državu.

Cipar planira dozvoliti ulazak barem putnicima iz Europske unije koji su cijepljeni protiv COVID-19, bez ikakvih ograničenja. No putnici će morati imati dokaz da su cijepljeni. Danska je u najavila kako će uskoro uvesti digitalne putovnice za svoje građane koji primaju cjepivo protiv virusa, kako bi mogli koristiti te potvrde za putovanje bez ograničenja u zemlje koje ih traže. Vlada je odlučila ponuditi putovnice čak i onima koji planiraju putovati u Dansku.

Estonija je potpisala sporazum sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koji joj omogućuje da radi na stvaranju žute kartice cijepljenja za pouzdanu i transparentnu prekograničnu razmjenu podataka o cijepljenju. Grčka je krajem siječnja krenula sa svojim planom za ublažavanje ograničenja i nastavak putovanja putem potvrda o cijepljenju. Mađarska je za svoje građane koji su cijepljeni ili su preboljeli virus uvela plastičnu karticu s kojom uživaju dodatne pogodnosti.

Češka razmatra mogućnost dopuštanja putovanja bez ograničenja cijepljenim osobama, iako ne planira postaviti cjepivo kao uvjet za putovanje. Island, kao prva država u schengenskom području, svojim građanima daje potvrde o cijepljenju protiv COVID-19 virusa. Također je omogućio dobivanje potvrda o cijepljenju putem interneta, a priznaje i sve potvrde o cijepljenju zemalja Europske unije.

Španjolska je također najavila kako radi na stvaranju potvrde o cijepljenju, koja će imati istu uporabu kao i one koje bi trebale pokrenuti neke druge zemlje EU-a. Švedska je jedna od najnovijih zemalja koja otkriva planove za izdavanje putovnice za digitalni koronavirus do ljeta kako bi identificirala ljude koji su cijepljeni protiv COVID-19. I Poljska ima planove za uvođenje putovnica, kako bi onima koji su primili cjepivo omogućili veću slobodu.

Portugalska i slovačka vlada za sada su samo podržale takve putovnice, dok talijanska vlada još uvijek nije izašla s planovima u vezi potvrda ili putovnica.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!