fbpx

Četiri najlepša izletišta Fruške gore kojima ćete želeti da se vratite

valley-6519189_1920

Da li treba da odmorite za vikend, na dan ili možda i duže, jedno od mesta je prelepa Fruška gora. Mnogi putevi vode ka kraljici Panonske nizije, koja se nalazi na 60 km udaljenosti od Beograda, i na oko 10 km razdaljine od Novog Sada.

Fruška gora nalazi se na severu Srbije, a predstavlja ostrvsku planinu, što znači da je ona, nekada davno, bila ostrvo u Panonskom moru. Kada je more presušilo, ostrvo je ostalo bez svog mora, ali mu je u zamenu za to priroda dodelila ulogu jedine planine u ravnoj Vojvodini, izdignute u obliku jednog uskog grebena, dugačkog 75 km, sa kog se pružaju pojedinačni bočni grebeni obrasli hrastovim, grabovim, bukvinim i lipovim šumama.

Zbog svojih prirodnih bogatstava, ali i kulturno-istorijskog značaja, Fruška gora predstavlja zaštićeno područje.

Kao jedan od pet nacionalnih parkova u Srbiji, osnovan je 1960. godine i svojom lepotom, znamenitostima, a pre svega izletištama, privlači veliki broj turista, najčešće domaćih, ali i stranih.

Iako postoji mnogo delova ove predivne planine koji su posebni, izdvajaju se mesta koja su najbolja za odmor i koja morate posetiti, ukoliko već niste.

Iriški venac

Iriški venac nalazi se na vrhu Fruške gore, smešten je na visini od 502 metara nadmorske visine, a jedno je od najpopularnijih izlezišta ove vojvođanske planine.

Prelepa priroda ovog mesta, uz uređeni deo za kamp i veliko parkiralište, čini ga odličnim mestom za provođenje dana u prirodi, uglavnom uz roštilj, porodicu ili prijatelje. Ono što je posebno kod Iriškog venca jeste veličanstven pogled koji doseže čak do beogradske Avale, a na njemu se nalazi i veliki spomenik Sloboda, podignut 1951. godine, u čast palim borcima i Narodnooslobodilačkoj borbi.

Stražilovo

Stražilovo se nalazi iznad Sremskih Karlovaca i smešten je na 321 m.n.v. Popularno je izletište zbog beskrajnog zelenila, mira i prirodne lepote, ali i bogate kulturno-istorijske prošlosti koju baštini.

Na ovom mestu sahranjen je velikan sprskog pesništva, Branko Radičević, a njemu u čast tu je podignut spomenik. Svake godine se i održava manifesticija “Brankovo kolo”. Radičević je pohađao obližnju Karlovačku gimnaziju, a slobodne sate voleo je da provodi upravo na Stražilovu, koje ga je inspirisalo.

Ovom mestu, i Branku Radičeviću, Miloš Crnjanski je posvetio stihove jedne od najlepših poema ikada napisanih na srpskom jeziku, pesme “Stražilovo”, a pesnička nagrada koja se dodeljuje najboljim od svoje branše još od 1973. godine i nosti istovetan naziv.

Stražilovo ima i planinski centar koji onima koji žele rekreaciju u prirodi pruža mogućnost za najrazličitije aktivnosti, a onima koji žele kvalitetan i miran odmor takođe ispunjava očekivanja. Stražilovo je i obavezna stanica na putu ka Sremskim Karlovcima, pa ga obavezno obiđite ako se uputite njime.

Borkovac

Kraj Fruške gore, ali ne na njoj samoj, u blizini Rume i na samo 60 km od Beograda, nalazi se mesto koje lokalci zovu i “plućima regije”, zbog bujne vegetacije i prirodnog okruženja kojima se može pohvaliti. Borkovac je najpoznatiji po Borkovačkom jezeru, koje je glavna lokacija za izlete u ovom mestu.

U izletištu postoji nekoliko kafića, restorana i popularni hotel smešten u borovoj šumi, koji nudi wellness mogućnosti za sve željne kvalitetnog odmora i detoksa. Borkovac spa užitak pretvara u neverovatno iskustvo, s obzirom na pogled na netaknutu prirodu, koji se pruža iz ovog centra. Izletište je domaćin mnogih manifestacija, a najposećenije je u prolećnim danima, posebno za prvomajski uranak.

Popovica

Popovica je poznata jer je ovde start Fruškogorskog maratona. Jedan je od planinskih vrhova vojvođanske planine, a naziv je i naselja u Sremskoj Kamenici.

U ovom izletištu nalazi se malo mesto za kampovanje, jezero i veličanstven pogled na Novi Sad i Dunav koji vijuga severnim delom Fruške gore. Popovica je popularo izletište na Fruškoj gori, posebno kod stanovnika okolnih sela i gradova.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!