fbpx

Češka od 8. juna otvara granice za srpske državljane

Traveler - passport

Od 8. juna i Češka će otvoriti granice za srpske državljane, odnosno priznati naše digitalne sertifikate o vakcinaciji, kao i mi njihove, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ministarka je za RTS kazala da je to još jedna zemlja članica EU koja će prihvatiti naš digitalni sertifikat.

– Mi pregovaramo i sa drugim zemljama članicama i informacija koju imamo jeste da će 6. juna Evropska komisija još jednom zasedati u vezi sa priznavanjem digitalnim sertifikatima iz trećih zemalja. U tom smislu, očekuje se da ćemo mi kao i Velika Britanija biti među prvim zemljama gde će EK dati saglasnost za priznavnje naših digitalnih sertifikata – rekla je Matićeva.

Matić napominje da građanima Srbije nije potrebna potvrda o vakcinaciji ili PCR test za putovanje u zemlje regiona – BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Govoreći o turističkoj sezoni od početka ove godine, Matić je navela da je prema prvim pokazateljima prisutan rast dolaska turista i da Srbija ima porast deviznog priliva koji iznosi 3,4%.

Ona je kazala da se čini da se život na ulicama polako vraća u normalu, a da će najnovije popuštanje mera još više doprineti razvoju turizma i ugostiteljstva.

– Svi podaci su značajno bolji u odnosu na prošlu godinu što nam daje nadu da će ova turistička sezona biti mnogo bolja – rekla je Matićeva.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da je ove godine veliko intresovanje za letovanje u inostranstvo i da se očekuje da će ove godine letovati između 500.000 i 600.000 putnika.

Dodaje da su među ljudima koji se najviše interesuje za putovanja oni koji imaju zamenska putovanja, a s druge strane, kaže, ima i veliki broj novih putnika koji se interesuju.

Još uvek, naglašava, postoje problemi koji destimulišu građane da putuju, a jedan od njih je, navodi, cena PCR testa.

Seničić kaže da je zeleni sertifikat sjajan rezultat naše države i da niko nije očekivao da će naša država imati sertifikat koji je u skladu sa svim evropskim propisima.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!