fbpx

Černobilski murali kao deo turističkog doživljaja

pripyat-1366156_1920

Černobil je jedno od onih “mračnih mesta” na koja se ređe ide. Čuvena nuklearna katastrofa koja je 1986. godine pogodila ne samo ovaj region, nego i ceo svet, ne prestaje da se prepričava i izučava – čak i sa turističkog aspekta. Naše kolege, Dr Jelena Farkić i Dr James Kennell sa Univerziteta u Griniču, nedavno su objavili naučni rad u vodećem časopisu iz oblasti turizma. Studija se bavi egzistencijalnim pitanjima koje Černobil, kao mesto i kao nemili događaj, ne prestaje da postavlja svojim posetiocima. 

U fokusu studije je interakcija turista i murala nastalih u Zoni nakon katastrofe, a koji su njen sastavni deo jer oslikavaju atmosferu, scene, i emocije ljudi suočenih sa njenim posledicama. Rezultati studije su pokazali da su murali od izuzetnog značaja za kreiranje turističkoj doživljaja jer ne samo da prenose poruku o političkom sistemu i tehnološkom napretku tadašnje svetske sile, nego i izazivaju snažne emocije i osećaje kod turista, i navode ih na razmišljanje o egzistencijalnim pitanjima i strahovima koji su deo našeg modernog i tehnološki naprednog društva. Na kraju rada, autori nas pitaju: koja je svrha trke za dominacijom, modernizacijom i neprestanim tehnološkim napretkom?

Boravak u Černobilu svakako može da nam postavi ovakva, i slična, pitanja, a možda i da nam da po koji odgovor. Ceo rad se može pročitati na linku: https://authors.elsevier.com/a/1dDLhaZ3EXcjz

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!