fbpx

Cene smeštaja u Crnoj Gori veće i do 15% – Poseban izazov ugostiteljima uvećanje planiranih troškova za zarade

oleg-gratilo-lEy8GeZzF1Q-unsplash

Hotelijeri i ugostitelji uvećaće cene usluga u skladu sa poskupljenjima ključnih životnih namirnica i energenata, kazala je za Gradski portal sekretarka odbora Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanja Marković. Ona je podsetila kako je sam smeštaj već skuplji za 5 do 15%, a ostaje i rizik otkazivanja rezervacija zbog ratnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Kako je navela, članovi tog tela konstantno prate trendove, procenjuju rizike i oprezno pristupaju svakom uvećanju cena usluga. Podsetila je da nedovoljno oporavljena turistička privreda Crne Gore ulazi u novu krizu, koja je može dodatno destibilizovati.

Naime, prognoze ukazuju kako će se ljudi ovog leta teže odlučivati na putovanja zbog dešavanja u Ukrajini. Članovi Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG još početkom marta su se sastali sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i saglasili da je potrebna hitna reakcija kako bi se našla alternativa ruskom i ukrajinskom emitivnom tržištu.

– Turistički privrednici intenziviraju marketinške i promotivne aktivnosti prema tržištima Centralne i Zapadne Evrope – Češka, Poljska, Rumunija, Mađarska, Francuska, Nemačka i Velika Britanija, zatim regiona, te Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata kreirajući nove i atraktivnije turističke ponude. Pandemija koronavirusa nam je pokazala da nije dobro oslanjati se samo na nekoliko tradicionalnih tržišta, već se mora intenzivnije raditi na diversifikaciji i produženju sezone – dodala je Marković.

S ozbirom na to da ovogodišnji budžet NTO CG predstavlja samo 32% onog iz 2019, ovaj značajno manji iznos predstavlja “otežavajaću okolnost za brze, intenzivne i kvalitetne marketinške aktivnosti i promocije prema važnim tržištima”. Zbog toga smatra neophodnim dodatnu koordinaciju aktivnosti sa resornim ministarstvom, nacionalnom avio-kompanijom To Montenegro (koji prevozi pod imenom Air Montenegro) i turističkom privredom.

Hrana i sokovi skuplji 15%

Prema informacijama kojima raspolaže PKCG, cene smeštaja su uvećane od pet do 15% u odnosu na prvobitni plan, ali cene aranžmana koji su do sada prodati ili rezervisani ostaće iste. Marković podesća i na to da su, prema podacima Monstata, potrošačke cene za hranu i bezalkoholna pića u februaru bile veće za 2,3% u odnosu na januar.

Takođe, prema zvaničnom indeksu potrošačkih cena iz februara ove godine u odnosu na isti mesec 2021, hrana i bezalkoholna pića su poskupeli za 13,1%. Kako nam je pojasnila, uvećani su i ostali troškovi koji utiču na poslovanje i formiranje cena, kao što su zarade, struja, komunalne usluge, voda, nafta i benzin, gas, potrošni materijal…

– Iz analize kretanja nabavnih cena hrane i gasa u hotelima od marta prošle do istog meseca ove godine, u kojoj je obuhvaćeno 200 najznačajnijih artikala u ugostiteljstvu, evidentno je prosečno provećanje cena od 15%. Pojedine cene imaju i mnogo veći rast od prosečnog, kao što su: gas – za 75 %, ulje – za 100 %, brašno – za 40 %”, rekla je ona i izrazila dodatnu zabrinutost trendom inflacije.

Još više novca za zarade

Marković kaže da su planirani budžeti hotela u delu troškova za zarade ove godine uvećani za deset do 15%, i to zbog korigovanja složenosti poslova – što je posledica primene programa Evropa sad. Napominje da jednom delu hotela tek predstoje izmene ovih koeficijenata, i to onih koji imaju sezonske radnike.

– Uz rast svih troškova, poseban izazov za ugostitelje predstavlja uvećanje planiranih troškova za zarade, koji su u prethodnom periodu većinom bili registrovani na minimalce. Jedan broj ugostitelja koji je – uz mere podrške – tokom pandemije uspeo da sačuva radnu snagu, zbog uvećanja svih troškova poslovanja odlučuje se na smanjenje broja zaposlenih. Kada je reč o poslovanju turističkih agencija, uz uvećanja troškova za zarade izazov predstavlja i uvećanje troškova za gorivo i prevoz – dodala je Marković i precizirala kako podaci Monstata ukazuju na značajna poskupljenja i u ovom delu.

Neizvesna sezona

Prošla godina je ulila veliku nadu svima koji rade u turizmu i ugostiteljstvu, ali i pratećim delatnostima poput saobraćaja i trgovine. Sagovornica Gradskog portala podseća kako ostvareni promet iz 2021. predstavlja potvrdu uspešnosti prošlogodišnje letnje turističke sezone. U poređenju s rekordnom 2019. godinom, broj turista dostigao je 63% 1,7 miliona, a noćenja 68% ili 9,9 miliona. Prihodi su dostigli 69% onog iz uporedne godine i iznosili su 754,1 miliona eura.

– Najviše dolazaka protekog leta ostvarili su gosti iz regiona – 55%, dok su turisti iz Rusije i Ukrajine imali 21% noćenja ili oko dva milona. Nažalost, zbog neizvesne dužine oružanog sukoba u Ukrajini sa snažnim posledicama na privredna dešavanja u Evropi, teško je predvideti tok sezone i nastavak oporavka turističke privrede – istakla je ona.

Marković kaže kako su rezervacije za predsezonu bile dobre, ali je sa eskalacijom sukoba “došlo do usporavanja i zastoja”. Navodi da su, za sad, otkazane samo rezervacije sa ruskog i ukrajinskog tržišta. Međutim, postoji potencijalni rizik otkazivanje i onih za goste iz država koje se graniče s Ukrajinom i Rusijom – upravo zbog rata i izbegličke krize.

– Svi se, ipak, nadamo da će se ratna dešavanja brzo okončati, a zadatak turističke privrede je da se pripremi – sa uverenjem da ćemo ostvariti sve planirane aktivnosti. Nadamo se i da će nadležne institucije imati razumevanja za složenu situaciju u turističkom kompanijama, te da će prevazilaženje krizne situacije, kao i eventualne mere podrške privredi, donositi u konsultaciji sa turističkom privredom – rekla je Marković, ali i potcrtala da upravo sektor turizma i putovanja ima potencijal za brzi oporavak kako bi ponovo bio “ključni deo nacionalne ekonomije i njenog održivog razvoja”.

Izvor: eKapija.com

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!