fbpx

Budva i ovoga leta omiljena turistička destinacija

montenegro-4404726_1280

Budva i ovoga leta dokazuje da je omiljena crnogorska turistička destinacija. 

Prema poslednjim podacima Turističke organizacije opštine Budva u jednom od najstarijih gradova na Jadranu boravi oko 48.000 gostiju, što je 83% u odnosu na isti period 2019. godine. Od ukupnog broja oko 47.000 čine inostrani turisti. 

U kolektivnom smeštaju boravi 15.600 gostiju, što je čak 9% više u odnosu na 2019. godinu, dok u individualnom, tj.privatnom smeštaju boravi više od 31.000 gostiju, odnosno 75% u odnosu na isti period od pre dve godine.

Najbrojniji turisti smešteni u sobama i apartmanima budvanskih privatnih izdavalaca su iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Makedonije, dok su u hotelima, osim pomenutih tržišta, u značajnom broju prisutni i gosti iz Izraela, Kazahstana, Francuske, Poljske, Turske, Nemačke i ostalih.  

Pored tradicionalno dobrih posetilaca, Budvu sve češće posećuju i turisti iz drugih (dalekih) zemalja poput gostiju iz Australije, Azerbejdžana, Čilea, Egipta, Etiopije, Filipina, Japana, Kenije, Kolumbije, Maldiva, Meksika, Perua, Saudijske Arabije, Tajlanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vijetnama, Zimbabvea.

Julski podaci su dobri pokazatelji i odlični preduslovi za nastavak pozitivnih trendova, o čemu govore i optimistične najave budvanskih hotelijera za avgust, ali i postsezonu, kada će cene noćenja sa doručkom i dalje biti pristupačne i kretaće se od 30 eura u hotelima sa tri zvezdice, pa do 75 i više eura u hotelima sa 5 zvezdica. 

Reagujući na poslednje epidemiološke mere koje do 2. avgusta privremeno zabranjuju rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i zatvorenom, iz Turističke organizacije opštine Budva ističu da zavidan broj turista koji ovih dana borave u tom gradu govori o prepoznatljivosti Budve kao najznačajnije turističke destinacije Crne Gore.

“Želimo da se pridružimo apelu relevantnih institucija o važnosti vakcinacije i poštovanju svih epidemioloških mjera, da bismo nakon 2. avgusta ponovo, pod određenim uslovima, stavili turistima na raspolaganje sve sadržaje po kojima je Budva prepoznata, a koji su prije svega interesantni mlađoj populaciji. Važno je da zajedno sa svim turističkim poslenicima našeg grada pošaljemo poruku brojnim turistima koji su i sada ovdje i koji namjeravaju da dođu, da je Budva i dalje sigurna destinacija i da nudi širok raspon svih sadržaja, prije svega uživanje u predivnom moru, obali i zaleđu, u odmoru koji nam je tako prijeko bio potreban.” – poručuju iz Turističke organizacije opštine Budva. 

Svim turistima, kojima je PCR test potreban za povratak u matičnu zemlju, u budvanskom Domu zdravlja je obezbeđeno besplatno testiranje, a protokolom Ministarstva zdravlja je predviđeno da se gosti koji se (eventualno) razbole od virusaCovid-19 u Crnoj Gori, a zahtevaju bolničko lečenje, mogu lečiti besplatno, tj. o trošku države. 

Svi zainteresovani crnogorski državljani koji se još uvek nisu vakcinisali, to mogu uraditi u prostorijama Crvenog krsta, u neposrednoj blizini Doma zdravlja, svakog radnog dana od 14 do 20 sati i vikendom od 8 do 14 sati.

Izvor: Turistička organizacija Budva

Fotografija: Turistička organizacija Budva

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!