fbpx

Brodsko-posavska županija sve atraktivnija turistima

slavonia-2794783_1920

Kako se turizam ne odvija samo na Jadranu dokaz je Brodsko-posavska županija koja je od početka godine do 21. septembra dosegla 82% noćenja iz najbolje pretpandemijske 2019. Sjajan trend rasta nastavlja se i dalje.

Sudeći prema turističkim rezultatima Brodsko-posavska županija potvrdila je status celogodišnje destinacije. Iako još nije završio, mesec septembar je bolji u odnosu na rekordnu 2019. Takođe ohrabruje podatak kako je ostvarenih 37.357 noćenja od početka godine do 21. septembra povećanje za 35% u odnosu na isto razdoblje u 2020.

“Posmatramo li noćenja prema vrsti smeštaja najtraženiji su objekti u domaćinstvu poput salaša, rančeva, OPG-ova, kuća za odmor u ruralnom prostoru u kojima je evidentirano povećanje za čak 166% u odnosu na prošlu godinu. Septembarski rekorderi u noćenjima su Turističke zajednice opštine Garčin s rastom od šest puta i Opštine Cernik koja je ostvarila tri puta veći broj noćenja u odnosu na isti mesec prošle godine. Navedeni statistički podaci ukazuju samo na jedno – gosti traže autohtono, originalno i turistički nepotrošeno uz boravak u prirodi, a upravo to nudimo u našoj županiji”, ističe Ružica Vidaković, direktorka Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

Veseli podatak kako je ove godine otvoreno 15 novih objekata sa 124 ležaja, ali i činjenica kako su od ukupnog broja turista 60% stranci, a 40% domaći gosti.

Što se tiče pozicije i indexa rasta noćenja za prvih osam meseci 2021. godine, ako uporedimo s rekordnom 2019. , Brodsko– posavska županija unutar klastera Slavonija, pet slavonskih županija, ostvarila je indeks od 80,28 u odnosu na prosek cele Slavonije koji je 69,74.

Odmor na drugačiji način

Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus, Matin i Anin stan, Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe, Gospodarstvo Paljevine, Vila Melani, Vila Čop, kuće za odmor “Regoč” i “Atar”… – prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma. Tu ćete osetiti lepotu slavonskog sela, u miru i tišini prirode, osloboditi se stresa i ponovo pronaći sebe.

Brodsko-posavska županija premrežena je stazama, pa se gotovo svaki kutak može istražiti biciklom. Slavonski Brod, Nova Gradiška, slikovita sela, šume, obala uz reku, birajte što volite i krenite u pustolovinu. Ovo je prilika da posetite veštačka jezera Petnju i Ljeskove vode, poseban rezervat šumske vegetacije i preostali deo slavonske prašume Prašnik, erozivni kanjon Pljuskaru s nekoliko slapova i pećina, ornitološke rezervate Jelas i Bara Dvorina, pašnjak Gajnu s močvarnom florom i faunom na kojem pasu podolska goveda, posavski konji i crne slavonske svinje. Zeleni raj za sve one koji žele odmor na drugačiji način.

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su uključeni u kreiranju i stvaranju prepoznatljivog i autohtonog branda naše destinacije kao i turističkih sadržaja. Takođe zahvaljujemo i svim učesnicima privatnog i javnog sektora na saradnji i podršci u realizaciji niza zajedničkih projekta stvarajući na taj način nove prilike i sadržaje“, zaključuje Vidaković.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!