fbpx

Brnjac: Ono što je nama potrebno je održivi turizam

Trogir

U razmatranju je da se donese karta Eu-a kako bi se što lakše omogućilo samo kretanje svih građana unutar EU-a.

Rast broja novozaraženih i stavljanje Hrvatske na crvenu listu u zemljama odakle nam dolazi najviše gostiju – uzrokovali su pad turističkog prometa. U Istri je ovo leto bilo više gostiju nego što se očekivalo, broj je sada naglo prepolovljen – oko 70 hiljada turista, što je 40 posto prošlogodišnjeg prometa.

Od turista koji trenutno borave najviše je Nemaca, jer Istarsku županiju ta zemlja nije stavila na crvenu listu i procenjuje se da trenutačno ugošćuje oko 40 hiljada Nemaca. Očekivali su dobru jesen i barem polovinu prošlogodišnjeg prometa, odnosno dva miliona noćenja. Ali ih je stavljanje Hrvatske na crvene liste usporilo i u roku od 10 dana izgubili su veliki broj gostiju. Ovogodišnji promet u Istri na nivou je davne 2000. Očekivano, stalo se i s ulaganjima.

Više o turističkoj sezoni u Temi dana govorila je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Turista u Hrvatskoj još uvek ima, iako je svakim danom sve više zemalja koje su nas stavile na crvenu listu. S obzirom na to polako se već podvlači crta ove turističke sezone. Iznajmljivači koji nisu imali evidentiranih noćenja mogu odahnuti barem kad su paušalci koje inače plaćaju u pitanju – neće morati platiti turističku nadoknadu.

– “Države članice EU-a su samostalno donosile određene mjere. Nisu imali svi ujednačeno. No izašao je jedan prijedlog samih smjernica EK kako bi to izgledalo koordinirano kretanje unutar država članica. To se odnosi i na sam broj zaraženih, kada bi koja zemlja bila na crvenoj, narančastoj, žutoj listi. Npr. na zelenoj ste listi, ako ima 25 oboljelih na 100.000 stanovnika onda se povećava na 50 i onda od 50 i više ste na crvenoj listi. Samim time bi se donijela cjelokupna karta Eu-a gdje bi se što lakše omogućilo samo kretanje svih građana unutar EU-a. Cilj je da se ujednači, da budu jednaka pravila igre i da se omoguće lakša putovanja između država članica.” – Rekla je.

– “Oslobađanje od turističke pristojbe odnosi se prvenstveno na one iznajmljivače i OPG-ove koji nisu imali zabilježeno niti jedno noćenje, a i tražili su da se odjave iz obavljanja te djelatnosti te na one koji su bili ugroženi od potresa, to je grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija.” – Istaknula je.

– “Cjelokupni kriterij je bio da su se odjavili te da nisu imali niti jedno noćenje i njih ima oko 5000.” – Dodala je.

– “Privatnim iznajmljivačima se olakšalo tako da su 50 posto spuštene turističke članarine, turistička pristojba na glavni krevet 50 posto, a na pomoćni 100 posto te određena druga davanja. Na prosječnog iznajmljivača koji je imao 5,7 ležajeva godišnje to košta oko 1800 kuna. I to se dijeli na tri rate. Rok za otplatu druge rate je 30. rujna, zna se i kad stiže treća rata, očekujemo da će sve ići po proceduri.” – Rekla je.

– “Sve su opcije na stolu i o svemu se vodi računa. Vlada je donijela odluku o sniženju PDV-a s 25 na 13 posto, a i smanjenje radnog vremena uz sufinanciranje 2.000 u iznosu plaće te za mikropoduzetnike koji su imali veći pad u poslovanju od 50 posto, isto za 2.000 kuna uz doprinose. Treći dio za najugroženije s 4.000 kuna uz doprinose, ako su imali pad veći od 60 posto. A ako stožer odluči zabraniti neke djelatnosti omogućit će se sufinanciranje i tih radnih mjesta.” – Kazala je.

Na pitanje koliko državni proračun može to podnositi, rekla je da su napravljene projekcije.

– “Novac je osiguran iz EU fondova, drugih programa te imamo instrument za oporavak i otpornost.” – Istaknula je.

– “Pratit će se epidemiološke preporuke i ako dolazi do pada zaraženih neke će se odluke revidirat.” – Naglasila je.

– “Oni koji su pokazali kvalitetu i sigurnost su vrlo zadovoljni s postojećom situacijom. Ono što je nama potrebno je održivi turizam. Održivo planiranje i turističke infrastrukture, kapaciteta, smještaja i planiranje usluga dodanih vrijednosti. Zdravstveni, ekološki, sigurni turizam. Kroz taj aspekt ćemo produžiti turističku sezonu.” zaključila je.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!