fbpx

Booking.com: Više od polovine putnika tvrdi da neće putovati u inostranstvo dok ne prime vakcinu

pexels-photo-1058959

Sa istraživanja govore kako postoji velika želja za putovanjem, a to potvrđuju i najnovija istraživanja Booking.com-a provedena među više od 28.000 putnika iz 28 država, uključujući i njih 1001 iz Hrvatske, s ciljem kako bi se saznalo čemu se putnici najviše nadaju sada kada ponovno postaje sigurno putovati te što smatraju potrebnim za oporavak turističkog sektora.

Nova istraživanja otkrivaju želja za istraživanjem svijeta ostaje nepromijenjena i da nakon mjeseci ograničenja putnici konačno vide svjetlo na kraju tunela, zahvaljujući primjeni cjepiva i drugim revolucionarnim medicinskim postignućima u borbi protiv bolesti COVID-19.

Cjepiva ulijevaju nadu i vraćaju optimizam putnicima 

Iako se zna da pandemija još uvijek nije iza nas, dvije trećine putnika iz cijelog svijeta (66%) više se nadaju putovanjima u 2021. godini zahvaljujući ustrajnoj predanosti znanstvenih i zdravstvenih zajednica te primjeni cjepiva protiv bolesti COVID-19. Jednako toliko putnika (66%) navodi kako im je to što nisu bili u mogućnosti više putovati u 2020. godini potaknulo još veću čežnju za putovanjima u 2021. godini. 

Povjerenje u učinkovitost cjepiva na visokoj je razini.

Više od polovice putnika širom svijeta (59%) navodi kako neće putovati u inozemstvo dok ne prime cjepivo, a taj broj doseže 68% među putnicima starijima od 55 godina. Nadalje, 55% putnika kaže da će putovati samo u zemlje koje su uvele programe cijepljenja. Međutim, još uvijek postoji određena razina suzdržanosti među dvije petine putnika (41%) koji su i dalje skeptični glede toga hoće li cjepivo doista doprinijeti sigurnijim putovanjima. 

U razdoblju nakon pandemije putovanja postaju glavni prioritet

Unatoč tome što su uglavnom optimistični, putnici širom svijeta potvrđuju da je to što u 2020. nisu mogli putovati kao prethodnih godina znatno utjecalo na njihovu dobrobit. Njih 48% primijetilo je negativan učinak na svoje mentalno zdravlje, a 47% kaže da im se javio osjećaj zatočenosti u vlastitom domu zbog ograničenja putovanja.

Njih 64% kaže da su im putovanja sada važnija nego prije pandemije. I to do te mjere da je gotovo tri četvrtine putnika (71%) izjavilo kako bi radije otišli na odmor u 2021. nego pronašli pravu ljubav. Ujedno bi i njih 66% dalo prednost putovanjima u odnosu na uspjeh na poslu te bi radije otišli na odmor nego dobili promaknuće.

Više od polovice putnika (53%) iskoristilo je višak vremena kod kuće za planiranje budućih putovanja, dok ih je gotovo polovica (45%) uštedjela više slobodnih dana, pa ih veseli mogućnost dužeg odmora u 2021.

Prilikom maštanja o svom sljedećem odmoru šest od deset putnika (61%) vjeruje da će moći otputovati negdje na plažu do ljeta 2021., a 23% njih kaže da će im opuštajući izlet na plažu ili u spa centar biti prvi oblik putovanja na koji će otići kad to ponovno bude sigurno. Nakon iscrpljujuće godine samo 6% putnika rezervirat će aktivno putovanje, a samo 5% njih odabrat će odmor u gradu kao prioritet. 

Zajedničkim naporima do zajedničkog cilja

Kako bi putnici na siguran način mogli ponovno istražiti odredišta za kojima čeznu, čini se da se svi slažu da vlade, putnici i općenito sektor putovanja moraju surađivati. 

Uslijed utjecaja bolesti COVID-19 na sektor putovanja 95% putnika iz cijelog svijeta smatra da tom sektoru treba podrška kako bi se oporavio. Dvije trećine putnika (66%) vjeruju kako su vladini financijski poticaji potrebni za oporavak sektora putovanja, a više od polovice putnika (56%) boji se da taj sektor možda neće opstati bez vladinih potpora.

Kada je riječ o praktičnijim propisima, 72% putnika navodi kako je potreban širi pristup testiranju na koronavirus prije putovanja, a 70% njih kaže kako bi vlade trebale surađivati s putničkim udruženjima i pružateljima usluga putovanja kako bi se postavili dosljedniji standardi. 

Iako 70% ispitanih partnera Booking.com-a uz određenu rezervu iskazuje optimizam glede budućnosti svog poslovanja, slažu se sa stavom putnika da je sektoru putovanja potrebna podrška jer bi većina njih voljela da vlade u budućnosti poduzmu više kako bi pružile potporu ovom sektoru tijekom trenutačne pandemijske krize.

Prema mišljenjima iznajmljivača smještajnih objekata svih vrsta i veličina, sljedeća tri ključna područja zahtijevaju pozornost: dosljedniji međunarodni standardi kada su u pitanju savjeti i pravila za putovanja, brži programi primjene cjepiva i širi pristup testiranju na koronavirus prije putovanja.

Međutim, kako 62% pružatelja smještaja očekuju povećani interes za putovanja u 2021. godini, oni i dalje odrađuju svoj dio kako bi osigurali da se putnici osjećaju sigurno, a gotovo 70% njih pojačalo je zdravstvene i sigurnosne mjere te su unaprijedili postupak čišćenja.

60% ispitanika spremno je prihvatiti da će moći putovati samo uz dokaz o cijepljenju

Također, 60% putnika iz cijelog svijeta spremno je prihvatiti da će moći putovati samo uz dokaz o cijepljenju. Istovremeno bi 73% putnika pristalo na nošenje maske za lice tijekom putovanja, a 64% njih čak bi podržalo i zabranu putovanja osobama bez maske (uz opravdane izuzetke). Dvije trećine putnika (66%) spremne su putovati isključivo u malim skupinama od 2 do 6 osoba.

Kako bi se pružila izravnija podrška turističkoj industriji, 17% putnika širom svijeta planira iskoristiti bonuse/vaučere od otkazanih putovanja umjesto da zatraže povrat novca, a jednako će ih toliko kupiti vaučere za obitelj i prijatelje, koji će se moći iskoristiti kada ponovno postane sigurno putovati.

Osim toga, 31% putnika planira odabrati manje popularna odredišta, a 27% njih želi rezervirati neovisne smještajne objekte ili one u svom gradu ili njegovoj okolici kako bi podržalo lokalne tvrtke (20%).

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!