fbpx

Booking.com uvodi jednistvenu oznaku “Održivi objekat”

ecohotel-2376536_1920

Booking.com je najavio uvođenje oznake ‘Održivi objekat’, proverenog i globalno relevantnog pokazatelja održivosti, koji će putnicima širom sveta pružiti vredne informacije u potrazi za održivijim opcijama za putovanje.

Ova oznaka dostupna je svim objektima koji su implementirali prakse održivosti kako bi prešli prag postavljen za njihovo odredište. Ova inicijativa u branši osmišljena je s namerom da se može primeniti za raznolike objekte, od apartmana, smeštaja s doručkom i vikendica, do hotela, resorta te čak i kućica na drvetu, a moguće ju je prilagoditi stanju na lokalnom tržištu.

Kako navode iz Booking.com-a, cilj ove oznake je pružiti većem broju objekata širom sveta mogućnost da prime verodostojno priznanje za sve što rade s ciljem održivosti, te omogućiti putnicima transparentan, konzistentan i jednostavan način da prepoznaju širi raspon održivih smeštaja, bez obzira na to gde žele putovati.

5 ključnih područja: otpad, energija i efekat staklene bašte, voda, podrška lokalnoj zajednici i zaštita prirode

Jedan do velikih problema raznih održivih oznaka je globalni standard, pošto sve više i više komapnija uvodi svoje održive oznake, kao recimo Google i drugi.

Upravo je to ambicija Booking.com-a, koji su uz koaliciju Travalyst u kojoj je Booking.com osnivački partner, cilj stvoriti univerzalno i transparentno merilo za informaciju o održivom smeštaju na nivou cele industrije. 

Inače, radi se o udruženju koju je osnovao Vojvoda od Sussexa u saradnji s Booking.com-om, Skyscannerom, grupacijom Trip.com, Tripadvisorom, Visom i novim partnerom Googleom, a namera joj je postići da putovanja ostvaruju pozitivan učinak.

Kao takva, ova prva verzija Booking.com oznake pod nazivom ‘Održivi objekt’ koristi skup održivih praksi ili karakteristika koje je potvrdila Nezavisna savetodavna grupa Travalyst.

Oznaka ‘Održivi objekt’ fokusira se na isticanje praksi koje su najrelevantnije za veći broj vrsta objekata, bez obzira na to je li reč o apartmanu u Splitu, smeštaju kod domaćina u Australiji.

Kako bi prepoznao prakse s najvećim učinkom koje bi objekti mogli razmotriti, fokus je stavljen na pet ključnih područja: otpad, energija i efekat staklene bašte, voda, podrška lokalnoj zajednici i zaštita prirode.

Ovaj osnovni okvir trenutno je podeljen na 32 specifične mere ili prakse održivosti koje objekti mogu implementirati, a one obuhvataju sve od izbacivanja jednokratnog plastičnog kozmetičkog pribora do prelaza na LED sijalice i korištenja 100% obnovljivih izvora energije ili ulaganja određenog dela profita u lokalnu zajednicu i konzervatorske projekte.

Objekti koji prelaze određeni prag za ostvareni uticaj primiće prvu verziju oznake ‘Održivi objekat’, uključujući one sa širokim rasponom postojećih sertifikata i oznaka, recimo objekte sa službenom potvrdom Globalnog veća za održivi turizam (GSTC), udruženja Green Tourism, te one s oznakom EU Ecolabel.

Booking.com metodički je razvio, testirao i dodatno poboljšao ovu metodu na temelju iskustava GSTC-a te njegovih globalno priznatih kriterijuma, čime je tom pomno osmišljenom okviru dao važan kredibilitet“, izjavio je glavni izvršni direktor GSTC-a, Randy Durand.

Za izgradnju potpuno održive branše putovanja potrebni su vreme, koordinacija i saradnja, no napredak je moguć kroz neprestane inovacije, podršku partnera te saradnju unutar branše“, izjavila je Marianne Gybels, direktorka Kancelarije za održivost u Booking.com-u te dodala kako prikazivanje praksi koji su objekti implementirali novu oznaku svima olakšava donošenje proverenih odluka za svoje sledeće putovanje.

Prema novom istraživanju koje su objavili EY Parthenon i Booking.com, sektor smeštaja ima priliku predvoditi put ka postizanju održivih putovanja i održivog turizma, bez obzira na to što je godišnje odgovoran za emisiju od 264 miliona metričkih tona ugljen dioksida, što je 10% ukupne godišnje emisije unutar turističkog sektora.

Priručnik za odživost i oznaku “Održivi objekat”

Tokom prve faze lansiranja putnici iz celog sveta će na stranicama objekata u aplikaciji, te na internet stranici Booking.com-a moći videti oznaku ‘Održivi objekat’ te pregled praksi održivosti tog objekta.

U narednim nedeljama će se oznaka ‘Održivi objekt’ takođe početi prikazivati uz objekat u rezultatima pretraživanja, a uvešćemo i filter za održive objekte kako bismo pomogli putnicima da pronađu održivije opcije čim počnu pretraživati smeštaj na Booking.com-u.

Detaljnije informacije o tome kako su pojedini objekti širom sveta zaradili svoju oznaku “Održivi objekat” pronađite u Priručniku za održivost u sklopu Partner Hub Booking.com-a.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!