fbpx

Booking.com predviđa najpopularnije vrste putovanja u 2021. godini

girl-1561989_1920

Globalna pandemija preokrenula je sve planove putnika naglavačke u 2020. godini. Gledajući prema 2021. godini, utjecaj pandemije ne mijenja samo naš izbor odredišta, nego i vrstu putovanja na koja ćemo najvjerojatnije ići. Puno se priča o novim trendovima te kako i koliko je pandemija promijenila ponašanje turista.

Tako se i Booking.com posvetio ovoj temi te je proveo neovisno istraživanje na uzorku odraslih osoba koje su bile na putovanju u proteklih 12 mjeseci ili ga planiraju u sljedećih 12 mjeseci. U istraživanju su sudjelovale 22.000 ispitanika, a koje nam otkriva najpopularnije vrsta putovanja u 2021. godini.

Prema Booking.comu u 2021. godini fokus će biti na solo putovanjima, opuštanju u luksuzu, putovanjima za povezivanje s voljenima, vikend putovanja te na gastronomiji. 

Solo putovanja

Trend solo putovanja vjerojatno će dobiti još veći zamah u 2021. godini jer će žeđ za putovanjima blokirana pandemijom potaknuti putnike da se odvaže i otputuju nekamo sami. Booking.com-ovi podaci prije pandemije pokazivali su da samo 17% putnika planira solo putovanje, dok sada 30% globalnih putnika želi putovati sam. Isto vrijedi i za 25% putnika iz Hrvatske, koji ističuda će planirati solo putovanje u budućnosti. 

Budući da 42% putnika (41% putnika iz Hrvatske)  kaže da želi više putovati u budućnosti kako bi nadoknadili izgubljeno iz 2020., to će ih svakako potaknuti da isplaniraju solo putovanje života kako bi se vratili u vanjski svijet, navodi se u istraživanju. 

Opuštanje u luksuzu 

Neočekivani prekid svih planova za putovanja mnogim je putnicima značio da je sama mogućnost putovanja luksuz, zapravo, 61% putnika izjavilo je da u budućnosti neće uzimati putovanja zdravo za gotovo. Isto smatra i 63% putnika iz Hrvatske. 

Dok istraživanje pokazuje kako putnici i dalje imaju namjeru ponovno putovati, samo 13% globalnih putnika (8% putnika iz Hrvatske) sada planira luksuzan odmor (npr. u vili ili hotelu s 5 zvjezdica), dok većina (51%) planira opuštajuće putovanje kako bi pobjeglo od svakodnevice, što opuštanje čini pravim luksuzom za 2021. godinu.

Putovanja za povezivanje s voljenima 

U 2020. godini većina je putnika provela više vremena razdvojena od obitelji i prijatelja. Čak 61% globalnih putnika, a isto vrijedi za 70% putnika iz Hrvatske, planira buduće planove za putovanja iskoristiti kao priliku za posjet voljenima. Zapravo, 36%** putnika otkrilo je da je tijekom te razdvojenosti razgovor s obitelji i prijateljima o putovanjima bio jedno od glavnih nadahnuća za ponovna putovanja.

Vikend-putovanja

Mnogi se putnici boje da bi im se budući planovi ponovno mogli izjaloviti, pa će stoga postojati veća potražnja za kratkim putovanjima jer više od pola globalnih putnika (53%) i čak 67% putnika iz Hrvatske želi više kratkih putovanja u 2021. nego što su ih imali u 2019. kako bi maksimalno smanjili moguća razočaranja. Dodatnih 28% globalnih putnika (32% putnika iz Hrvatske) također otkriva da im je upravo vikend-putovanje želja za prvo putovanje nakon ukidanja ograničenja, što pokazuje koliko im je važna mogućnost bijega iz svakodnevice, čak i na samo nekoliko dana.

Tu je svakako velika prilika za kontinentalne i ruralne destinacije. No, važno se je nametnuti i pozicionirati na tržištu. 

Gastronomija / Hrana kao motivacija 

Želja putnika za istraživanjem svijeta nije nestala, no većina globalnih putnika (53%) i dalje će izbjegavati putovanja u inozemstvo nakon ukidanja ograničenja. Isto vrijedi i za 36% putnika iz Hrvatske. 

Stoga su lokalna putovanja postala novi način istraživanja svijeta, a kulinarske su delicije na vrhu popisa. Istraživanje je pokazalo da 36% globalnih putnika želi kušati lokalne specijalitete na putovanju, dok 38% želi češće jesti u restoranu i tako trošiti novac koji su uštedjeli odlukom da ne putuju u inozemstvo.

 Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!