fbpx

Bol na Braču prvi na svetu ima dve bike storytelling staze

bike-4590169_1920

Potražnja za sadržajima koje nudi aktivni turizam rastu iz dana u dan, a i ponuda je sve bogatija. Domaći i strani gosti sve više se okreću prirodi, pa su nove pešačke i biciklističke staze u hrvatskim destinacijama sve brojnije.

Iako su sunce i more još uvek visoko na listi zahteva brojnih turista, deo njih traži nešto više. Neke turističke organizacije prepoznale su zahteve koje donosi “novo normalno” vreme i pre ove sezone započele s pripremama.

Tako je pre tri meseca Turistička zajednica Bola na Braču, svesna kako je aktivni turizam jedan od preduslova za produženje sezone, predstavila tri nove pešačke i dve nove biciklističke staze, koje se temelje na lokalnim legendama. No kako saznajemo, priča o obogaćenju ponude na tome nije stala.

“Pre četiri godine označili smo staze, prošle godine smo izradili karte i prvi put ispričali priče, a sada smo te priče i karte postavili na info table. Onaj ko ne može pročitati priče, može ih poslušati, nakon što svojim smartphoneom očita QR kod. Info table koliko vidimo već privlače veliku pozornost, a ljudi se zaustavljaju, čitaju i skeniraju”, rekao nam je Markito Marinković, direktor Turističke zajednice opštine Bol.

Tako je svetski novitet u bolskom cikloturizmu realizovan u ekspresnom roku od samo nekoliko nedelja, koliko je prošlo od osmišljavanja, dobijanja dozvola, izrade, plaćanja i postavljanja signalizacije, info tabli i pratećeg softwarea na dve bolske cikloturističke staze dužine oko 60 kilometara koje imaju najmanje jedan svetski novitet.

Dve bolske cikloturističke staze: 767 – Oseti opojne mirise Brača, te 768 – Bračke vile iz mitova i legendi, prve su svetske Bike Storytelling staze i imaju svoje priče koje se pomoću pratećeg softwarea mogu čuti na tri jezika, hrvatski, engleski i nemački, na lokacijama velikih info tabli koje se nalaze na stazama. Tako su bolske storytelling staze prilagođene slepim i slabovidnim osobama, barem u story delu.

“Cikloturističke staze sa Storytellingom su svetski novitet, a još jedan novitet je automatsko pokretanje tih priča na mobilnom telefonu na tri jezika, kada se skenira QR kod. Jutros smo sa Udruženjem slepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije dogovorili i postavljanje markera i opisa na brajici (Brailleevo pismo) kod tih kodova na info table, pa će slepe i slabovidne osobe moći bar čuti priču o tim stazama na svom jeziku. Jutros su nas i kontaktirale kolege iz dve austrijske turističke regije koje su zainteresirani za ovaj svetski novitet u cikloturizmu”, rekao nam je Denis Špadina, predsednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, koji dodaje kako staza nije prilagođena slepim i slabovidnim osobama, no za njih se priprema mogućnost da osete lepotu na tandem biciklima, a da im vozač priča priču o stazi kojom prolaze, no o tome više na jesen.

Biciklističke staze i nove info table samo su jedan deo bogate turističke ponude Bola na Braču, koji u odnosu na prošlu pandemijsku 2020. godinu beleži izvrsne rezultate. Do danas je naime, prema Marinkovićevim rečima, ostvareno oko 73% turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu.

Trenutno su najbrojniji slovenski turisti, a slede Nemci i Hrvati, koji čine 11% turista u Bolu. To je veliki postotak s obzirom da su do sada domaći turisti u turističkom prometu Bola činili između četiri i pet posto.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!