fbpx

Blagaj kod Mostara nominovan za “Najbolja turistička sela” 2022. 

mostar-2470413__340

Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je Poziv za prijave za odabir najboljeg turističkog sela 2022. godine u okviru aktivnosti unapređenja uloge ruralnog turizma, a jedno od predložena tri turistička sela u Bosni i Hercegovini je i selo Blagaj kod Mostara.
– Inicijativa je to za unapredjenje uloge turizma u očuvanju sela, zajedno sa svojim krajolicima, prirodnim i kulturnim raznolikostima, kao i lokalnim vrednostima i aktivnostima uključujući i gastronomiju. Države članice UNWTO-a, čija je članica i BiH, pozvane su da prijave do tri sela koja ulaze u nominaciju – navodi se u saopštenju Grada Mostara, prenosi mostarski.ba.
Na predlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a u saradnji UNWTO-om, Blagaj je gradska uprava Mostara prepoznala kao selo mnogih turističkih atrakcija i potencijala, koje je prepoznato po brojnim inovativnim i transformativnim delovanjima te posvećeno razvoju turizma kao snažnom pokretaču razvoja područja u svim aspektima: ekonomskim i socijalnim i ekološkim, kao selo koje čuva i promoviše sve prepoznate vrednosti.
Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobiće plakat-tablu UNWTO-a kao priznanje, a biće im dopušteno da uskladu odredbama i uslovima UNWTO-a koriste logo “Najbolja turistička sela” u svim komunikacijskim sredstvima.
Mreža će pružiti prostor za razmenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti.
Grad Mostar je putem nadležne Službe za gospodarstvo odradio kompletne analize i prikupio potrebne podatke, a sve u cilju ispunjavanja aplikacijskog obrasca i ostalih potrebnih dokumenata.

Istraživanje područja obuhvatilo je niz aktivnosti kao što su prikupljanje fotografija, saradnja sa nevladinim organizacijama, a kao najznačajnijom spominju Novi Val, te koordinaciju s Ministarstvom i s koordinatorom UNDP.
Nadalje za poziv je pripremljen atraktivni kratki video u kojem je prikazan Blagaj sa svim prirodnim, kulturnim kao i turističkim atrakcijama koji će prezentirati ovo ruralno područje.
Pored glavnog videa koji predstavlja Blagaj sa stanovišta prirodne, istorijske i kulturne raznolikosti, izrađuju se još tri kratka video uratka u kojima su zasebno predstavljene pojedine prirodne, kulturne kao i turističko-rekreacijske atrakcije sela, kaže se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: PixabayPODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!