fbpx

Blagaj kod Mostara nominovan za “Najbolja turistička sela” 2022. 

mostar-2470413__340

Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je Poziv za prijave za odabir najboljeg turističkog sela 2022. godine u okviru aktivnosti unapređenja uloge ruralnog turizma, a jedno od predložena tri turistička sela u Bosni i Hercegovini je i selo Blagaj kod Mostara.
– Inicijativa je to za unapredjenje uloge turizma u očuvanju sela, zajedno sa svojim krajolicima, prirodnim i kulturnim raznolikostima, kao i lokalnim vrednostima i aktivnostima uključujući i gastronomiju. Države članice UNWTO-a, čija je članica i BiH, pozvane su da prijave do tri sela koja ulaze u nominaciju – navodi se u saopštenju Grada Mostara, prenosi mostarski.ba.
Na predlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a u saradnji UNWTO-om, Blagaj je gradska uprava Mostara prepoznala kao selo mnogih turističkih atrakcija i potencijala, koje je prepoznato po brojnim inovativnim i transformativnim delovanjima te posvećeno razvoju turizma kao snažnom pokretaču razvoja područja u svim aspektima: ekonomskim i socijalnim i ekološkim, kao selo koje čuva i promoviše sve prepoznate vrednosti.
Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobiće plakat-tablu UNWTO-a kao priznanje, a biće im dopušteno da uskladu odredbama i uslovima UNWTO-a koriste logo “Najbolja turistička sela” u svim komunikacijskim sredstvima.
Mreža će pružiti prostor za razmenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti.
Grad Mostar je putem nadležne Službe za gospodarstvo odradio kompletne analize i prikupio potrebne podatke, a sve u cilju ispunjavanja aplikacijskog obrasca i ostalih potrebnih dokumenata.

Istraživanje područja obuhvatilo je niz aktivnosti kao što su prikupljanje fotografija, saradnja sa nevladinim organizacijama, a kao najznačajnijom spominju Novi Val, te koordinaciju s Ministarstvom i s koordinatorom UNDP.
Nadalje za poziv je pripremljen atraktivni kratki video u kojem je prikazan Blagaj sa svim prirodnim, kulturnim kao i turističkim atrakcijama koji će prezentirati ovo ruralno područje.
Pored glavnog videa koji predstavlja Blagaj sa stanovišta prirodne, istorijske i kulturne raznolikosti, izrađuju se još tri kratka video uratka u kojima su zasebno predstavljene pojedine prirodne, kulturne kao i turističko-rekreacijske atrakcije sela, kaže se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay



PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!