fbpx

BiH osvanula na crvenim listama Austrije i Nemačke

covid-19-5057462_1920

Pogoršana epidemiološka situacija BiH je smestila ovu zemlju na crvenu listu Nemačke i Austrije.

Ministarstvo zdravstva Austrije izradilo je novu uredbu o epidemiološkim merama, kojom su BiH, ali i sve ostale zemlje zapadnog Balkana, stavljene na “crvenu listu”.

Pored Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana, s popisa zemalja s niskim epidemiološkim rizikom “ispale” su i SAD, Azerbejdžan, Brunej, Izrael, Japan, Jermenija i Tajland.

Iz tih zemalja je od sada moguće u Austriju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji. Na “zelenu listu” stavljen je jedino Urugvaj, koji je do skoro bio među zemljama gde se širi novi soj.

Inače, Uredba je donela još jednu novinu, a to je produženje roka trajanja vakcinacije s devet na 12 meseci. Do sada je važilo pravilo da se osoba tretira kao cepljenja devet meseci od prijema druge doze, a od sada se taj rok produžava na 360 dana.

Nova uredba trebala bi, prema Ministarstvu, biti objavljena sledeće nedelje, pre stupanja na snagu novih epidemioloških mera, koje su najavljene za sredu, a koje predviđaju ograničenja pre svega za necepljene.

Naime, od 15. septembra mere će se pooštravati na osnovi popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Istu meru za Bosnu i Hercegovinu poduzela je i Nemačka.

“BiH je jako pogođena uticajem virusa COVID -19. Najnoviji razvoj događaja je da se broj novozaraženih jako povećao, zbog čega se BiH procenjuje kao zemlja visokog rizika počev od 12.09.2021”, navodi se u saopštenju. 

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!