fbpx

Biciklistička ruta kroz 12 opština Srbije i Crne Gore

yury-kirillov-whhipVhkcN8-unsplash

Projekat Cult bike route – biciklistička ruta koja će prolaziti kroz 12 opština Srbije i Crne Gore ima zadatak da promoviše i otkrije kulturno i prirodno nasleđe područja obuhvaćenog programom. Ruta je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, a sprovodi se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II)

Za projekat su zaduženi Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, NVO Discover Serbia iz Priboja i Studentska organizacija Saobraćajnog fakulteta iz Beograda.

– Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za istraživanje turističkih potencijala putem uspostavljanja biciklističke rute koja će istovremeno promovisati i otkriti nerazvijeno kulturno i prirodno nasjeđe područja obuhvaćenog programom, privući lokalne ali i korisnike međunarodnih EuroVelo ruta koje prolaze Balkanom i uticati na ekonomski razvoj gravitacionog područja duž biciklističke rute. Zadatak projekta je uspostavljanje biciklističke rute koja će biti dugačka više stotina kilometara i koja će proći kroz 12 opština u prekograničnom regionu – saopšteno je na sajtu Opštine Rožaje.

Opštine obuhvaćene projektom iz Srbije su Tutin, Novi Pazar, Ivanjica, Raška, Nova Varoš i Priboj, a iz Crne Gore Rožaje, Berane, Kolašin, Pljevlja, Bijelo Polje i Mojkovac.

Kako je navedeno, duž rute je planirano uspostavljnje mauntin bajk-šeringa i sistema potencijalnih smeštajnih kapaciteta za cikloturiste.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!