fbpx

Bez pasoša u Tursku samo za one koji putuju avionom

2833C4A5-73EB-4C54-9C7F-050EE9069BF6

Vest da je Vlada Srbije potvrdila odluku kojom je omogućeno građanima Srbije i Turske da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom posebno je obradovala zaposlene u turizmu. 

Svi oni koji su do sada imali bilo kakav problem, na primer da im je istekao pasoš, da nisu u mogućnosti da ga na vreme zamene, moći će jednostavno da putuju sa ličnom kartom. Ova odluka se odnosi na avio-aranžmane, jer za putovanje autobusom ipak građani moraju da poseduju pasoš pošto prelaze granicu sa Bugarskom.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta navode da je ovo izuzetno važan psihološki efekat na putnike i da odluka stiže u pravom trenutku – na početku turističke sezone.

– Godišnje iz Srbije u Tursku otputuje oko 200.000 naših građana, od čega jedna trećina ide van sezone. U ovu zemlju se putuje iz Srbije tokom cele godine i iz tog razloga je ovakva odluka vrlo važna. Putnici bi trebalo da imaju u vidu da se granica ka Turskoj može preći isključivo sa biometrijskom ličnom kartom – kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute. Objašnjava da se ovakva odluka pokazala vrlo pozitivno i u slučaju Albanije pa je mnogo turista odlučilo da baš tamo provede svoj odmor.

Za Tursku tokom sezone avionima otputuje oko 40.000 putnika i ovo će njima biti olakšavajuća okolnost. 

Seničić napominje da će ovakva odluka biti višestruko korisna, ali da se može očekivati i veći broj turista iz Turske koji će zbog uvođenja ovih uslova iskoristiti priliku da posete Srbiju. 

U turističkoj agenciji Fibula navode da većina putnika još nije čula ovu vest i da će se pravi efekti tek videti, ali da je odluka vlade sigurno korisna.
Mana Hamzić, direktorka ove agencije kaže za Politiku da ima i građana koji nemaju pasoše, te da će ovo mnoge rasteretiti dodatnih troškova, jer granicu mogu da pređu samo sa ličnom kartom. 

Dodaje da to nije samo pogodnost tokom letnje sezone, nego generalno, jer naši građani putuju cele godine, najčešće u Istanbul.

Vlada Srbije je, da podsetimo, donela zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola broj jedan između naše zemlje i Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza.
Kako je saopšteno posle sednice vlade, to je omogućilo svim građanima da državne granice prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa robe. 

Do sada za ulazak u Tursku i boravak do 90 dana nije bila potrebna viza, dok je za duže boravke bilo neophodno vađenje ovog dokumenta. Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa virusom korona, koja su bila na snazi, ukinuta su 1. juna 2022. godine. 

I u agenciji Robinzon naglašavaju da će se ova odluka pozitivno odraziti na turizam, posebno jer će putnici sada moći mnogo lakše da se odluče za put koji nema nikakva ograničenja.

– Bilo je dosta problema za one građane čiji pasoši ističu za manje od šest meseci zbog čega im nije dozvoljavan ulazak u zemlje EU, ali i druge države. To je onda otežavalo namere da se putuje. Sada će to biti lakše. Očekujem da će se ova odluka odraziti i na veći broj putnika iz Turske koji će u budućnosti posetiti našu zemlju – kaže Ljubiša Nešovanović, vlasnik ove agencije

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!