fbpx

Beskrajno leto: Kipar ima jednu od najdužih sezona za kupanje u Evropi

beach-1852945__340

Umesto vrućine zbog koje se Kipar oseća više kao džungla nego kao idila na mediteranskom ostrvu u vrhuncu turističke sezone od jula do septembra, bilo je prijatno toplih povetaraca i temperature mora savršene za kupanje u kasnoj sezoni.

Kipar se može pohvaliti sa 340 sunčanih dana u godini, a zahvaljujući svom jugoistočnom položaju na Mediteranu, plaže ostrva mame čak i do novembra – bez apsolutno nikakve letnje gužve.

Od plaža koje su u blizini velikih odmarališta do netaknutih peščanih dela na kojima ima više morskih kornjača nego ljudi, kaže Grant, na Kipru postoji primorska scena za svačiji ukus.

Blizina aerodroma: Mekenzi Beach, Larnaka

Ono što Larnaka Mekenzi Beach možda nedostaje u snazi zvezda više nego nadoknađuje u drugim atrakcijama.

Pre svega, tu je lokacija udaljena jedva pet minuta vožnje od Međunarodnog aerodroma u Larnaki – u stvari, praktično je na kraju piste – što je čini odličnim mestom za vaše prvo kupanje ili poslednje plivanje pre leta kući. Avioni ga vole ovde jer avioni lete veoma nisko iznad zaliva Larnaka. Pesak je ravan i pogodan za porodicu.

Doživite prazna turistička žarišta: Nisi Beach, Aja Napa

Smešten na ostrvu nedaleko od obale, Nisi je jedna od najpopularnijih plaža u poznatom letovalištu Aja Napa, a takođe i jedna od najboljih.

Praškasti pesak se proteže na više od 500 metara, a boja vode je blistavo svetlucavo plava. Na jesen ćete imati ovaj komadić kiparskog raja prilično za sebe.

Za iskustvo privatnog odmarališta: plaža Konnos i zaliv Fig Tree, Protaras

Konnos, koji se nalazi na severnoj ivici Nacionalnog parka šume Cape Greco, ima nešto rustičniji izgled od drugih plaža oko Aja Nape. Prelepa tirkizna voda je podržana prilično uskom plažom i visokim litom, i dok je veoma zauzet u jeku leta, u kasnoj sezoni Konos može da se oseća kao da je na privatnom ostrvu unutar ostrva.

Piter Frempton je 1972. godine na svom albumu Vind of Change opevao Fig Tree Bai, a prostrano prostranstvo zlatnog peska u oblasti Protarasa, nešto severnije od Konosa, još uvek mami ljubitelje plaže.

Smatra se jednom od najboljih plaža u Evropi i, kao i mnoge druge na Kipru, nagrađena je Plavom zastavom za čistoću i održivost. I da, smokve ovde rastu blizu obale.

Zaljubite se u Guverner’s Beach

Iako ova dobro poznata plaža, koja se nalazi na granici između okruga Larnake i Limasola, možda nema najromantičnija imena, teško je ne zaljubiti se u nju svejedno.

Postoje zapravo dva dela: deo tamnog peska do kojeg možete pristupiti stepeništem i deo Kalimnos nekih 200 metara zapadno, gde kredaste bele stenske formacije pružaju zavodljivu pozadinu mirnog plavog mora. Guvernerova plaža je dobro označena sa autoputa A1 koji prati južnu obalu Kipra.

Za prirodne lepote: plaža Kourion i zaliv Episkopi

Ove plaže zvanično ne dolaze u paru, ali ono što im je zajedničko pored blizine je prilično fantastično prirodno okruženje. Oba se nalaze zapadno od užurbanog lučkog grada Limasola, ali ovde će misli o gradu biti blaženo daleko iza.

Plaža Kourion se nalazi odmah ispod drevnog mesta Kurion i njegovog helenističkog amfiteatra, koji je spektakularno postavljen u liticu (i toliko ikoničan da je prikazan na starim novčanicama kiparske funte).

Zapadno od ovog i malo vetrovitijeg i udaljenijeg, zaliv Episkopi, koji se naziva i plaža Zapalo, je podržan još strmijim krečnjačkim liticama, a voda je divna. Zabavna činjenica: i plaže Kourion i Episkopi nalaze se unutar granica britanske suverene baze.

Moja omiljena plaža na Kipru: Plaža Pisuri

Putopisci su ozloglašeni u nedoumici u otkrivanju svojih omiljenih mesta (jednom sam pitao pisca Pola Terua koja je njegova omiljena plaža na Havajima i njegov nedvosmislen odgovor je bio „Ne govorim ti“), ali ova tajna je otkrivena, a Pisuri je jedna od njih. mojih omiljenih plaža svih vremena na Kipru.

Ova plaža sa Plavom zastavom nalazi se južno od autoputa A6 na pola puta između Limasola i Petra tou Romiou (Afroditina stena).

To je šljunkovita plaža što znači da vam se dosadni pesak ne zalepi za noge; vode su mirne i uokvirene liticama koje ovo mesto prožimaju opuštenom, skoro sanjivom atmosferom. Mirno selo Pisuri takođe ima nekoliko lepih taverni sa pogledom na more.

Gde je Afrodita isplivala na obalu: Petra tou Romiou

Glasina da je Afrodita rođena na Kipru nije baš tačna: legendarna boginja ljubavi je zapravo rođena (mit se kaže) na grčkom ostrvu Kitera, ali je izbačena na obalu ovde u Petra tou Romiou, što je u suštini ogromna stena na izolovanoj, ali lako dostupan deo zapadne obale Kipra.

Struje ovde mogu biti pomalo nepredvidive, pa dok jesen donosi izglede za sjajnu izolaciju, budite oprezni kada plivate sami jer su plaže sa obe strane stene čisto prirodne i nema spasilaca.

Netaknuti pesak i morske kornjače: Plaža Lara

Poluostrvo Akamas se nalazi na „krajnjem zapadu” Kipra, severno od Pafosa, i poznato je po svom ekološki netaknutom stanju i biodiverzitetu. Shodno tome, plaže ovde, iako ih nema mnogo, još uvek su u veoma prirodnom stanju, kao što je plaža Lara koja je važno mesto za gnežđenje morskih kornjača.

To je takođe veoma lepo mesto za mirno kupanje daleko od bilo kakve turističke borbe i za razliku od takozvane uvale Plava laguna na istočnoj strani Akamasa, Lara (na zapadu) je prava plaža. Kao i kod većine plaža na Kipru, pristup će generalno biti mnogo lakši ako iznajmite automobil.

Autor: Euronews

Fotografije: Pexels

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!