fbpx

Beograd zvanični kandidat za organizaciju Međunarodne svetske izložbe (Expo) 2027 

9B730A26-427E-48AE-BA5E-DE14508D041E

Republika Srbija, grad Beograd – zvanični je kandidat za organizaciju Međunarodne svetske izložbe (Expo) 2027. godine sa temom “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”. To je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti, navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da ova izložba predstavlja događaj od nacionalnog značaja.
Prva prezentacija povodom kandidature Srbije održana je u junu mesecu ove godine u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (BIE). Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije, posetila je Srbiju tokom septembra meseca. 
– Predstojeća veoma važna prezentacija naše kandidature održaće se 28. novembra, u Parizu, na 171. Generalnoj skupštini BIE. U okviru ove prezentacije na Skupštini govoriće ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić, gradski urbanista Marko Stojčić, i naši prestižni umetnici, zvezde domaćeg kulturnog neba – violinista svetskog glasa Stefan Milenković i glumački bard u evropskim okvirima – Miki Manojlović, uz specijalni pozdrav najvećeg sportiste i brend ambasadora Srbije

Novaka Đokovića, putem video uključenja – dodaje se. 
U junu 2023. godine, po principu jedna zemlja – jedan glas, 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem će izabrati zemlju domaćina.
– Ukoliko budemo domaćini Expo 2027, očekujemo da će Beograd posetiti preko 2,6 miliona ljudi dok će ekonomski efekat iznositi 1,1 mlrd EUR, u smislu uticaja na turizam i druge industrijske grane – ističe se.

Izvor: eKapija

Footgrafija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!