fbpx

Beograd razvija nautički turizam – Raspisan tender za gradnju pontona za pristajanje turističkih jahti

belgrade-4583965_1920

Sekretarijat za privredu Grada Beograda raspisao je tender za gradnju gradskog pontona.

Prema specifikaciji posla, ponton će se nalaziti na desnoj obali Dunava, stacionaža km 1165+300.

U tenderskoj dokumentaciji objašnjeno je zašto je Grad odlučio da sprovede postupak javne nabavke radova na izgradnja jednog gradskog pontona na teritoriji Beograda:

– Grad Beograd se razvija se ubrzano i kao atraktivna turistička destinacija. Sve veći broj kako stranih tako i domaćih gostiju posećuje prestonicu. Pored svih kulturnih i zabavnih sadržaja, Beograd svojim prirodnim položajem leži na dve velike reke Sava i Dunav. Sava kao međunarodna reka protiče kroz četiri države, dok Dunav kao jedna od najvećih evropskih reka protiče kroz deset država. Iz tog razloga u Beogradu se ubrzano razvija nautički turizam, koji ne podrazumeva samo velike putničke brodove, već i rečne jahte, kako strane, tako domaće.

Dodaje se da će ovakvim objektom Beograd omogućiti bolji, lakši i kvalitetniji pristup obali turista i gostiju koji dolaze i odlaze rečnim plovnim putem.

– Plovila će na ovaj način biti usmerena na kvalitetna mesta za vezivanje te neće biti prinuđeni da pristaju na neadekvatna i nesigurna mesta – zaključuje se u tenderu.

Ponton, koji će se koristiti za pristajanje putničkih turističkih brodova i jahti će se sastojati od pontona sa nadstrešnicom, mostovske konstrukcije i šipova. Obala će biti uređena, očišćena, i betonirana u vidu rampe sa nagibom od 5% zbog hendikepiranih osoba.

Ponton dužine 25 i širine 7 metara imaće pravougaonu formu, sa dva trupa katamaranskog tipa trupa.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!