fbpx

Beograd ima šansu da do kraja 2022. dostigne broj gostiju iz 2019.

big-city-4732672_960_720

Beograd ima šansu da do kraja 2022. dostigne broj gostiju koji su posetili prestonicu tokom 2019. godine, pre pandemije, izjavio je danas za FoNet direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.
On je, povodom obeležavanja Svetskog dana turizma Adi Ciganliji, gde je predstavljena turistička ponuda Ade i brojnih turističkih organizacija i destinacija širom Srbije, rekao kako statistički podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je od januara do jula registrovano oko 1,76 miliona noćenja, a “realno verovatno oko dva miliona”.

– U poređenju Beograda sa evropskim gradovima kojima imaju sličnu ponudu, kapacitete i usluge, mi smo verovatno odmah posle Istanbula, koji se oporavio od krize prouzrokovane kovidom 19 – rekao je Popović.

On je ocenio da je ograničavanje broja letova i uslova putovanja dovelo do toga da izostane veći broj očekivanih gostiju.

– Za sedam meseci, recimo, imamo nešto manje od 50.000 gostiju iz Kine, a to je manje nego što ih je bilo 2019. godine. Međutim, kad pogledamo kakve su kovid procedure u Kini onda vidite da je to njima veliki problem za putovanje u uslovima pandemije – ilustrovao je Popović.

Optimizam da bi Beograd u 2022. godini mogao dostići rezultate iz 2019. Popović temelji na činjenici da su tokom avgusta u Beogradu “održana tri svetska prvenstva i sijaset drugih događaja”.

– Videćemo koliko će efekta to imati. Prema prvim procenama za period januar-avgust rezultat će možda biti i približno broju poseta, odnosno noćenja, iz 2019. godine, koja je u celom svetu bila reper uspešnosti u turizmu – rekao je Popović.

On je naglasio da Beograd trenutno ima 121 hotel, ali i oko 30.000 kreveta u privatnom smeštaju, mada je i mnogo gostiju u “sivoj zoni” koje turistički poslenici ne uspevaju da registruju.

– Ta siva zona nije karakteristična samo za Beograd već i za neke poznatije, pre svega mediteranske gradove. U svakom slučaju, ljudi u vreme pandemije radije biraju privatni smeštaj nego hotelski – konstatovao je Popović.

Manifestaciju na Adi Cignaliji kojom je obeležen Svetski dan turizma organizovali su Sekretarijat za privredu Beograda sa nevladinom organizacijom IMPEV i Javno preduzeće Ada Ciganlija, kao domaćini, uz podršku JKP Beogradske pijace i drugih partnera.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!