fbpx

Belgrade monumental – Domaća aplikacija koja pruža brojne informacije o obeležjima u prestonici

belgrade-4583965_1920

Turisti i Beograđani u prilici su da u prestonici skoro na svakom koraku nalete na spomenik koji je posvećen nekoj važnoj istorijskoj ličnosti ili događaju. Grupa od 10 mladih odlučila je da napravi aplikaciju “Belgrade monumental” koja pruža brojne informacije o obeležjima u Beogradu.

Građani koji “skinu” ovu platformu u prilici su da saznaju kojim povodom je neki spomenik podignut, kome je i zašto posvećen, a ukoliko je podignut u čast neke ličnosti, mogu da pročitaju i kratku biografiju.
Kako je za Novosti rekao autor Stefan Branković, pomisao da pokrene ovakvu aplikaciju javila mu se kada se 2013. godine preselio u Dansku i u Kopenhagenu tragao za informacijama o gradu:
– Tamo mi se rodila ideja da bi bilo lepo kada bi svako ko prođe pored nekog spomenika, ukoliko mu privuče pažnju, mogao da sazna nešto više o njemu. Kada je svet zahvatila pandemija, sedeći kod kuće odlučio sam da uradim nešto korisno i ovu ideju realizovao. Što sam više radio, postajalo je zanimljivije, a onda sam zatražio i pomoć prijatelja.

Stefan je uspeo oko sebe da okupi devetoro ljudi. Među njima su programeri, dizajneri, politikolog, novinar i dvoje iz sveta marketinga. Svi zajedno prikupljali su informacije i sastavljali spisak spomenika u Beogradu.

Do sada je ovu aplikaciju prebacilo 2.500 korisnika.

– Korisnici aplikacije javljaju nam se preko društvenih mreža, i do sada su nam pomagali, davali smernice i ideje, ali i ukazivali na neke greške. Ceo ovaj put nije bio lak, ali motivisala nas je ljubav prema našoj bogatoj istoriji, velikanima i gradu – priča Stefan Branković.

Na aplikaciji je prikazana mapa Beograda, i lokacije na kojima se nalaze znamenitosti. Kada korisnici kliknu na neki od spomenika na ekranu se pojave informacije o događaju ili biografiji poznate ličnosti. Takođe, postoji mogućnost da se podesi trenutna lokacija, pa aplikacija pokazuje najbliže monumente.

Autori koji su osmislili ovu aplikaciju u februaru su dobili i nagradu “Najboljih 50 stvari na internetu” za najbolju mobilnu aplikaciju.

– Za ovo priznanje nema konkursa, tako da mi nismo ni bili svesni da je naša ideja uopšte bila razmatrana. Jedan dan smo samo dobili poziv i saznali da je neko prepoznao naš rad. To nam je bio veliki vetar u leđa i dalo nam je dodatnu motivaciju da je unapredimo – rekao je Branković.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!