fbpx

Beč: Game over za Airbnb

Beč

Internet platforma Airbnb je na svojoj web stranici objavila odluku da stanovi koji su u vlasništvu Grada Beča ubuduće više neće stajati u njenoj ponudi za iznajmljivanje.

Parnica protiv platforme Airbnb pokrenuta je zbog nedostatka spremnosti na saradnju s gradskim vlastima pri uklanjanju adresa svih stanova grada Beča za iznajmljivanje.

Grad Beč upravlja s oko 220.000 stanova koji se nalaze u njegovom vlasništvu. Novo obaveštenje Airbnb-a međutim nema uticaja na već pokrenuti pravni postupak.

Naime, prvostupanjskom odlukom Trgovačkog suda u Beču od 10. maja ove godine optuženi Airbnb bio je dužan obustaviti oglašavanje ponuda za davanje u zakup i/ili podzakup stanova u vlasništvu Grada Beča preko mobilnih aplikacija ili web stranica, odnosno u okviru domena airbnb.at ili airbnb.com.

Optužena strana je uložila žalbu protiv odluke suda te se trenutno čeka odluka Višeg pokrajinskog suda u Beču.

“Uloženi trud i napor protiv zloupotrebe gradskih stanova se isplatio. Subvencionisani stanovi moraju stajati na raspolaganju svim građanima Beča jer ovi stanovi ujedno spuštaju cene celog stambenog sektora. Stoga ovaj dragoceni životni prostor ne sme biti trajno povučen s tržišta stambenih nekretnina”, objašnjava zamenica gradonačelnika i ministarka za stanogradnju Kathrin Gaal pohvalivši novi korak Airbnb-a.

Ellen Madeker, odgovorna za politiku prema Airbnb-u za Nemačku, Austriju, Švajcarsku i celokupnu centralnu i istočnu evropsku regiju ističe: ” Jednostavno ne želimo čekati ishod dugotrajnih sudskih postupaka jer zaštitu stambenog prostora u Beču shvatamo veoma ozbiljno te dobrovoljno, sledeći odluku Trgovačkog suda, šaljemo obaveštenja pojedincima u gradskim stanovima da se ovi stanovi više ne nalaze u ponudi za iznajmljivanje na Airbnb platformi”.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!