fbpx

Banjaluku prošle godine posetilo više od 60.000 turista

83288950-CEE3-4FAD-AC1D-65BF4F8F9F1F

Banjaluku je u prošloj godini posetilo više od 60.000 turista, među kojima su se posebno izdvajali Slovenci koji su dolazili u većim grupama, što su potvrdili i tokom novogodišnjih praznika, izjavila je stručni saradnik za odnose s javnošću Turističke organizacije Grada Branka Branković.

Branković je navela da je u 11 meseci 2021. godine registrovano 50.000 gostiju, dok se očekuje da je u decembru bilo više od 10.000 turista.

– Osim gostiju iz regiona, imali smo i turiste iz Turske, Mađarske i Grčke. Nismo se sa podacima vratili na 2019. godinu koja je bila rekordna, ali imamo tendenciju rasta i u broju dolazaka i noćenja, što se vidi i po naplaćenoj boravišnoj taksi – rekla je Branković.

Ona je navela da je u 11 meseci prošle godine naplaćeno 200.000 KM prihoda na osnovu boravišne takse, što je 80.000 KM više nego u istom periodu 2020. godine.

Branković je navela da je cele prošle godine Banjaluka, kao administrativni centar, imala mnogo poslovnih turista, ali da su najviše gostiju okupljale manifestacije.

– Banjaluka je bila otvoreniji grad u odnosu na centre u regionu, zbog čega su jako dobro bile posećene naše manistestacije Ljeto na Vrbasu, Kozara etno, Moto fest, ali i razni muzički festivali – dodala je Branković.

Ona je istakla i da je Banjaluka jedan od retkih gradova koji je imao novogodišnje slavlje na otvorenom, što je primamilo veliki broj turista.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!