fbpx

Banjaluku posetilo duplo više turista nego 2019. godine

church-6099004__340

Letnja turistička sezona, koja je pri kraju, biće rekordna, a prema podacima gradske Turističke organizacije, tokom sedam meseci 2022. zabeleženo je gotovo duplo više posetilaca nego 2019. godine, koja se smatrala najboljom do sada.

Rekla je ovo za Glas Srpske direktorka Turističke organizacije grada Banjaluka Dragana Vukliš i dodala da je turistički promet u Banjaluci, od januara do jula 2022. godine, povećan za 100,77% što se tiče dolazaka, odnosno 97,46% što se tiče noćenja, u odnosu na isti period u pretpandemijskoj 2019.
– U maju, junu i julu 2022. imali smo tendenciju rasta po noćenjima, što je u poređenju sa prošlom godinom, vidno povećanje. Prema statističkim podacima, u dosadašnjem delu 2022. evidentirano je 48.169 dolazaka ili 91,37% više nego u istom periodu 2021. godine, odnosno ukupno 74.957 noćenja – rekla je Vukliš.

Ističe da je u najvećem gradu Srpske porastao i broj noćenja.
– Usluge smeštaja na području grada pružaju hoteli, moteli, hosteli, prenoćišta, sobe za iznajmljivanje i seoska domaćinstva smeštajnog tipa sa ukupno 2.053 registrovana ležaja – kaže Vukliš i dodaje da ostvareni prihod grada po osnovu boravišne takse do kraja avgusta ove godine iznosi skoro 156.000 KM.
Kao i ranijih godina, turisti u Banjaluku dolaze mahom iz zemalja regiona, međutim, ove godine je njihov broj višestruko veći. Tokom sedam meseci ove godine grad je posetilo 27.730 stranih i 20.439 domaćih turista, dok je u istom periodu prošle godine bilo 12.064 stranih i 13.107 domaćih posetilaca.
– Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju turista. Bilo ih je iz dalekih država sveta, kao što su Indonezija, Tajland, Kina, Japan, Mongolija… Ipak, najveći broj posetilaca došao je iz Srbije i zemalja zapadne Evrope – rekla je Vukliš.

Dodala je da su brojni sadržaji koje Banjaluka nudi gostima.
– Turisti su najviše zainteresovani za razgledanje grada, obilaske znamenitosti, rafting na Vrbasu, događaje i animacije u etno-turizmu – rekla je Vukliš.
Kako je naglasila, ove godine u Banjaluci je bilo dosta dešavanja koja su takođe bila privlačna turistima.
– Istakla bih “Banjalučko ljeto”, koje je zabeležilo veoma dobru posećenost, što nam je izuzetno drago i daje podstrek da svake godine napredujemo sa boljim sadržajem – rekla je Vukliš.
Zmijanjski maraton
Treći po redu Zmijanjski maraton 2022 na Manjači biće održan od 9. do 11. septembra, a do sada se za ovu manifestaciju prijavilo oko 120 učesnika.
– Imamo dve staze, od kojih je jedna Jazavac skajrejs, dužine 23 kilometra i manju stazu od 14 kilometara “Ideš li, rode”. Novina je dečija trka Eko Zmijanjče – rekli su iz Udruženja Kozara ultra trejl, organizatora ovog događaja.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!