fbpx

ATTA: Izveštaj o industriji avanturističkih putovanja u 2021.

cycling-1533270_1920

Udruženje za avanturistička putovanja (ATTA) objavilo je svoj Izveštaj o industriji avanturističkih putovanja za 2021. s podacima iz 2020. godine.

Premda je 2020. godina bila teška za celu turističku industriju, iz ATTA-e ističu kako je bilo važno prikupiti podatke za praćenje pravih učinaka COVID-19 na poslovanje pružaoca usluga avanturističkih putovanja.

Istraživanje je pokazalo da trenutno preovladava promet na domaćim tržištima. Takođe, međunarodna putovanja se polako počinju oporavljati, a kada ljudi opet počnu putovati, očekuje se da će potrošiti više nego pre. Međutim, druga strana priče je negativan, a ponekad i razoran uticaj koji je COVID-19 imao na pružaoce usluga avanturstičkih putovanja.

Nekoliko ključnih pokazatelja u izveštaju uključuje:

  • Prosečan broj putnika koje su opsluživali ispitanici bio je 560, što je smanjenje od 86% u odnosu na 3.974 u 2019. godini.
  • 74% ispitanika imalo je smanjenje prihoda od preko 80% u odnosu na 2019. godinu; 45% imalo je 2020. bruto godišnji prihod manji od 50.000 USD. Globalno, 76% ispitanika očekuje da će njihova neto dobit 2021. biti jednaka ili bolja od 2020. godine.
  • 70% ispitanika vidi poboljšanje potražnje za domaćim putovanjima do 2022. i tokom 2021. godine.
  • 64% ispitanika vidi poboljšanje potražnje za međunarodnim putovanjima do 2021. i tokom 2022. godine.

Ovogodišnje istraživanje takođe je uključivalo pitanja o finansijskom stanju kompanija i budućim poslovnim planovima. Dok 36% ispitanika planira nastaviti bez promene, 43% je navelo da je zainteresovano za primanje finansijske pomoći putem pozajmljivanja ili bespovratnih sredstava, a 18% se izjasnilo da verovatno ili definitivno zatvara kompaniju.

Što se tiče marketinga i prodaje, usmena predaja i dalje je najkorisnija marketinška taktika za ispitanike, a slede je partnerstva turoperatora i marketing putem e-pošte.

Globalno, u proseku je 34% rezervacija izvršeno direktno putem web stranice davaoca usluga, a još 35% je izvršeno direktno s davaocem usluga putem telefona, e-pošte ili društvenih medija. Kao i prethodnih godina, Facebook, Tripadvisor i TourRadar bili su najpopularnije platforme za rezervacije koje su koristili ispitanici.

Najvažnija pitanja turizma i očuvanja su klimatske promene, zaštita divljih životinja, život u zajednici, obnova staništa, ublažavanje prekomernog turizma i trajno očuvanje zemljišta. 40% ispitanika ima ili radi na sertifikaciji održivosti, što je povećanje od 32% u odnosu na prethodnu godinu.

Izveštaj se može preuzeti besplatno na zvaničnoj stranici ATTA-e.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!