fbpx

Arheolozi prvi put istražuju Koprijan kod Doljevca – Zanemareni biser srednjovekovne Srbije

9CCC659B-6A69-43DC-8456-5F2CD34A29C0

U toku su prva zvanična istraživanja srednjovekovnog utvrđenja Koprijan, odnosno Kurvingrad, u Malošištu kod Doljevca. Arheolozi su do sada pronašli srednjovekovnu grnčariju, životinjske kosti, čaure i metke iz Prvog svetskog rata, klinove, klanfe i kameno tocilo. Sama tvrđava je, međutim, znatno uništena, naročito nelegalnim kopanjima, kaže rukovodilac istraživanja Vesna Bikić sa Arheološkog insituta u Beogradu.

Radovi su započeti u junu, uz istočni bedem Gornjeg grada. Najpre je otklonjena velika količina građevinskog šuta i naslaga zemlje, a iskopavanjem su otkriveni zidovi objekta koji je prislonjen uz cisternu za vodu.
– Cisterna je ukopana u stenu i u gornjim zonama uokvirena kamenim zidovima, a njena unutrašnjost je obložena vodonepropusnim malterom. U toku kampanje došlo se do srednjovekovnog nivoa iz perioda 14. i 15. veka, sa nalazima ulomaka keramičkog posuđa i životinjskih kostiju, kao i građevinskih elemenata (klinova i klanfi). Značajan je i nalaz jednog većeg kamenog tocila – kaže Bikićeva.
Sve to je tek prva faza planiranih radova i planira se da bude gotova do 17. jula. Iskopavanja obavlja Arheološki institut iz Beograda, na podsticaj niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, dok ih finansira Ministarstvo kulture i informisanja.
Paralelno sa istraživanjima arheologa iz Beograda, niški Zavod za zaštitu spomenika radi rekonstrukciju zidina, navodi direktor Dušan Andrejević. Obnova je najavljena prošle godine.
– Radimo rekonstrukciju zidina Gornjeg grada tvrđave Koprijan, po projektu Ministarstva kulture, zajedno sa Opštinom Doljevac. To je neka ekipa koja je uključena u rekonstrukciju. Postojala je opasnost od obrušavanja, to je sada sanirano. Radi se na identičan način kao u srednjem veku – ističe on.
Kurvingrad je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne prošlosti, podseća Bikićeva. Osmanlije su ga osvojile dva puta, najpre 1413, a konačno 1451. godine.
– Ovaj srednjovekovni utvrđeni grad obnovljen je u vreme vladavine kneza Lazara 1372. godine, radi odbrane južne granice Moravske Srbije od napada Osmanlija. Prema sačuvanom nadvratnom kamenu, koji se čuva u Narodnom muzeju u Nišu, grad Koprijan je sazidao Nenad, sin kaznaca Bogdana – objašnjava ona.

Devastacija i zanemarivanje spomenika kulture
Ostaci Kurvingrada nalaze se na vrhu brda koje pripada obroncima planinskog venca Seličevica, 12 kilometara od centra Niša i tri od Doljevca. Lokalitet je do sada bio nepristupačan za turiste i za istraživanja.
– Pored znatne očuvanosti bedema, tvrđava je značajno ugrožena dejstvom atmosferilija, takođe i urušena dugotrajnim pozajmljivanjem građevinskog materijala i, naročito, aktivnostima nelegalnih kopanja – napominje Bikićeva.
I iz Udruženja Srpska srednjovekovna istorija kažu da je to utvrđenje zanemareno, kao i da su ljudi 60-tih godina prošlog veka odatle odnosili materijal koji su koristili za gradnju kuća.
– Koprijan je bio meta pljačkaša, takozvanih divljih arheologa i detektoraša (nazvani po detektorima za metal koje koriste), koji su svojim delovanjem gotovo u potpunosti uništili neke od objekata u tvrđavi. Najveći ukop detektoraša dugačak je 5 metara, širok 3 metra i dubok 2,5 metara – navode iz tog udruženja.
Nadaju se da su trenutna istraživanja najava da dolaze bolji dani za Koprijan i smatraju da bi konzervacijom i obnovom taj lokalitet mogao da postane mesto koje će privlačiti turiste i zaljubljenike u istoriju i prirodu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!