fbpx

Arheolozi pronašli blago tokom obnove katedrale Notre Dame u Parizu

hannah-reding-qv9DvC2hh44-unsplash

Nekoliko grobnica i sarkofag iz 14. veka otkopani su tokom radova na obnovi katedrale Notr Dam nakon razornog požara 2019. godine.

Do ovog otkrića došli su arheolozi dok su vršene popravke na centralnom tornju, saopštilo je francusko ministarstvo kulture u ponedeljak.

Među pronalascima je bio i “potpuno očuvan sarkofag napravljen od olova” za koji se smatralo da je bio za visokog dostojanstvenika iz 14. veka.

Arheolozi su takođe pronašli delove oslikanih skulptura ispod poda katedrale, koje su identifikovane kao delovi originalnog krovnog paravana iz 13. veka – arhitektonskog dela koji odvaja prostor oltara od naosa (arhitektonski pojam za unutrašnju centralnu i glavnu prostoriju u hramu koji obično sadrži kultnu figuru posvećenu određenom bogu).

Tim je takođe pažljivo iskopao par izrezbarenih ruku.

Uklonjena je i bista bradatog muškarca i nešto izvajanog povrća, sa još vidljivim tragovima farbe.
Arheolozi su već koristili mini endoskopsku kameru da zavire u unutrašnjost sarkofaga, koji je izgledao iskrivljen od težine zemlje i kamenja.

– Možete da vidite komade tkanine, kose i pre svega jastuk od lišća na glavi, dobro poznat fenomen kada su verske vođe sahranjivane. Činjenica da su ovi biljni elementi još unutra znači da je telo u veoma dobrom stanju očuvanosti – rekao je Kristof Benije, vodeći arheolog.

Do otkrića je došlo dok su timovi za rekonstrukciju nameravali da postave ogromne skele da bi obnovili toranj, a pre toga je trebalo da provere stabilnost tla.

U tom procesu su otkrili podzemni sistem grejanja iz 19. veka, sa sarkofagom koji je ležao među cevima od cigle.

Uprkos uzbuđenju zbog pronalaska, arheolozima “sat otkucava”.

Dat im je rok do 25. marta da završe posao pre nego što se projekat rekonstrukcije nastavi, kako bi se pridržavali planiranog ponovnog otvaranja Katedrale 2024. godine.

Podsetimo, veliki požar je 15. aprila 2019. progutao katedralu Notr Dam u Parizu. Tada se urušio toranj i uništen je veliki deo krova, ali su vatrogasci ipak uspeli da sačuvaju grandiozno srednjovjekovno zdanje.
Put do obnove, međutim, dug je i težak i očekuje se da će joj stara slava biti vraćena tek u aprilu 2024, pet godina nakon požara, prenosi Telegraf.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!