fbpx

Amsterdam ograničava broj noćenja turista

amsterdam

Amsterdam je popularna turistička destinacija, zapravo previše popularna, zaključile su gradske vlasti, ograničivši broj turističkih noćenja na 20 miliona godišnje kako bi se ublažile posledice masovnog turizma. 

Regulacija će smanjiti broj noćenja za najmanje 10 posto, što je zahtevala inicijativa oko 30.000 građana, zatraživši da se broj noćenja ograniči na maksimalno 12 miliona noćenja godišnje.

U 2019. godini grad s 800.000 stanovnika zabeležio je gotovo 22 miliona noćenja, a u 2020. njihov broj je snažno pao zbog pandemije covida 19.  

Gradske vlasti moraće po novoj uredbi jednom godišnje objavljivati broj turističkih noćenja. Nakon što dostignu limit, moraće intervenisati merama poput povećanja boravišnih taksi i ograničenja platformama za iznajmljivanje smeštaja, poput Airbnb-ja.

Mere zapravo i nisu novost budući da je Amsterdam već drastično postrožio propise za digitalne platforme, ograničio broj hotelskih kreveta i odredio limite za turističke obilaske gradskog centra.

Gradski oci razmatraju i mogućnost preseljenja glasne “četvrti crvenih svetiljki” na periferiju i zabranu prodaje lakih droga turistima u coffee shopovima.   

Izvor: Hina.hr/P.hr

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!