fbpx

Amerikanci otkazuju putovanja u Hrvatsku, Češku i druge zemlje Istočne Evrope

Dubrovnik

Rat u Ukrajini poremetio je planove Amerikancima za odmor. Baš kad je izgledalo da će brojne kovid restrikcije u vezi putovanja oslabiti i uticati na oporavak turizma, pucnjava je poremetila planove Amerikancima željnim odmora.

Džejms Ferara, predsednik InteleTravel, Internet turističkog biroa sa mrežom od više od 70.000 nezavisnih turističkih eksperata, kaže da su u protekloj nedelji zabeležena otkazivanja i odlaganja rezervacija za Poljsku, Hrvatsku, Češku, kao i za druge zemlje Istočne Evrope.

– Ove lokacije su “isparile” iz rasporeda, kao i iz naše pretrage. Rat koji u punom obimu gledamo na televiziji, kao i društvenim mrežama utiče na Amerikance da dvaput razmisle pre putovanja u Istočnu Evropu, a možda i u druge zemlje – ističe Ferara.

Prema njegovim rečima, rat, kao i geopolitičke tenzije, poput nuklearnih pretnji, destabilizuju svet putovanja. Kako kaže, putnici strahuju da će konflikt u Ukrajini eskalirati, fizičko nasilje porasti, a tu je i stalna pretnja nuklearnim ratom.

– Početkom godine, primetili smo oporavak globalnih putovanja. Nakon dve godine, videli smo porast dužih putovanja, ali ako se ovaj konflikt nastavi ili proširi, ne samo da će biti mnogo više patnje za ljude, već će biti izgubljen sav napredak postignut u oporavku međunarodnih putovanja – upozorava Ferara.

Za one koji ipak planiraju putovanje u Evropu, agenti preporučuju specijalno osiguranje otkaza putovanja zbog bilo kog razloga, uključujući rat i bezbednosne pretnje. Za putovanje od 6.000 dolara, ovo osiguranje košta između 350 i 450 dolara, navode osiguravajuće kuće.

Trenutno, američka vlada savetuje svojim građanima da ne putuju u Rusiju, Ukrajinu, Moldaviju i Belorusiju.

M. D.

Izvor: eKapjia

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!