fbpx

Amerikanci koji su potpuno vakcinisani moći će letovati u Evropskoj uniji

Bela kuća - Vašington

Amerikanci koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa moći će letovati u Evropskoj uniji ovoga leta, kazala je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Amerikanci, koliko vidim, koriste vakcione koje je odobrila Evropska agencija za lekove. To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje u Evropsku uniju” rekla je ona u u intervjuu za The New York Times.

Von der Leyen nije ponudila vremenski okvir kada se tačno može početi s turističkim putovanjima niti detalje o tome kako će se to odvijati.

Evropska unija zaustavila je sva nebitna putovanja pre više od godinu, u pokušaju da ograniči širenje koronavirusa. Andy Slavitt, stariji savetnik Bele kuće za Covid-19, rekao je da su navodi Ursule von der Leyen potvrda uspešnosti američkog programa vakcinacije.

“Ono što svet u osnovi govori je da oni gledaju na SAD, gledaju na uspeh našeg programa vakcinacije, gledaju na smanjenje bolesti. Iako znaju da još nismo završili, kažu da su ti Amerikanci sigurni da dolaze u našu zemlju bez rizika od širenja Covid-19”, rekao je Slavitt.

Kako je dodao, uspeh američkog programa vakcinacije je neverovatan.

“Pre samo nekoliko meseci bili smo nacija koja je bila među onima koje su najviše bile lišene putovanja. To samo pokazuje kako smo u nekoliko neverovatnih meseci vakcinisali Amerikance. Mogućnost poseta zemljama EU samo je jedna od vraćenih sloboda koja čeka potpuno vakcinisane Amerikance”, rekao je Slavitt.

Podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je oko 28 posto Amerikanaca do sada potpuno vakcinisano. To znači da su prošle dve sedmice od njihove druge doze vakcina Moderna ili Pfizer, odnosno sedmica od primanja Johnson & Johnson vakcina, koje se daju u jednoj dozi.

Izvor: Klix.ba

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!