fbpx

Aman i Adriatic Properties pozivaju crnogorsku vlast na saradnju, rizort ostaje zatvoren

montenegro-4404726_1920

Predstavnici rizorta Aman Sveti Stefan tražili su od nove vlasti uvjeravanja da mogu nastaviti poslovanje u skladu sa međunarodnim standardima po kojima su poslovali prethodnih 14 godina, bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta.

U zajedničkom saopštenju Adriatic Propertiesa i Amana kazali su da će u slučaju da nova administracija insistira na tome da je navedeno nezakonito, Međunarodni sud će odlučiti ko je u pravu.

Oni su naveli da je Aman Sveti Stefan, kao najprestižniji hotel u Crnoj Gori i dragulj Jadrana sa pet zvjezdica, primoran da se zatvori na način koji nanosi štetu Crnoj Gori i međunarodnoj reputaciji.

– Bili smo veoma pouzdan partner tokom perioda dužeg od 14 godina, uz kontinuirana ulaganja u iznosu koji nadmašuje 120 mil EUR, kako bismo razvili Aman Sveti Stefan u globalno priznati rizort i na taj način podijelili sa svijetom ono najbolje iz Crne Gore. Plodovi našeg rada su tu, svima na uvid – navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da su neprekidno djelovali u partnerstvu sa lokalnom zajednicom, nadležnim organima i grupom Aman, kako bi razvili rizort svjetske klase koji je privukao i usmjerio pažnju svjetske javnosti na Crnu Goru.

– Tačno je da su u prošlosti postojali određeni nesporazumi koje smo rješavali, a takođe je i nesumnjivo tačno da smo se uvijek na najbolji mogući način pokušavali sporazumijeti sa mještanima, crkvom i širom zajednicom Svetog Stefana, i pružiti im podršku – rekli su iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Oni su saopštili da su, od dolaska nove administracije, u i oko hotela doživjeli masovne neovlaštene ulaske, uznemiravanje i napade na osoblje, kao i niz oportunističkih protesta koji su onemogućili održavanje rizorta kao bezbjednog i luksuznog mjesta.

Investicije u razvoj rizorta Sveti Stefan ugovorene su i potvrdio ih je parlament, uključujući sve ugovore o zakupu i ekskluzivnosti.

Hotel, kako su podsjetili, uspješno posluje već 14 godina, a za to vrijeme je rizort svake godine ostvarivao napredak i osvajao brojne međunarodne nagrade za izvrsnost.

– Novoimenovana administracija sada tvrdi da je komponenta ekskluzivnosti uz koju je dogovoren razvoj Svetog Stefana nezakonita, ali nije u mogućnosti da nam objasni kako se mogu smatrati nezakonitim zakupi koji su nam odobreni uz saglasnost parlamenta. Mnogo puta smo pokušali da komuniciramo sa nadležnim organima ne tražeći ništa drugo osim pisanih uvjeravanja koja će nam omogućiti da nastavimo da tokom preostalih 28 godina zakupa poslujemo na način na koji smo to činili u prethodnih 14 godina – navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da su uputili veliki broj dopisa ugovornim stranama, uključujući i ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, kao i premijera Zdravka Krivokapića, ali su im u odgovoru na njih i javnim nastupima saopštili da im ne mogu garantovati poslovanje kao u prethodnih 14 godina, ali da bez obzira na to, žele da se rizort otvori.

– Za nas ne postoji mogućnost da otvorimo rizort nakon što nam je rečeno, otprilike 14 godina nakon zaključenog ugovora o zakupu, da neophodna i razumno očekivana ekskluzivnost i privatnost više nijesu moguće. Kako možemo da otvorimo rizort nakon što je opština takođe samovoljno uzela dio zemljišta sjeverno od hotela Kraljičina plaža kako bi ga koristila u svrhe parkinga – pitali su iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Oni su kazali da je to zemljište dio koji su zakupili na 42 godine, ali im se oduzima bez ikakvih pregovora, pravnog postupka ili obavještenja.
– Kako je takvo ponašanje dopušteno u zemlji koja želi da se pridruži EU? Kako Vlada može da se drži po strani i dozvoli da se ovo dogodi – pitali su iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Oni su zbog toga podnijeli zahtjev lokalnim sudovima kako bi sačuvali i zaštitili svoje interese.
– Umjesto toga u lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da premijer prijeti lokalnom sudiji da će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava, tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države. Kakvu poruku to šalje ostalim aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori – pitali su predstavnici Adriatic Propertiesa i Amana.

Oni su rekli da su do sada dostojanstveno ćutali, ali da su suočeni sa političkim oportunizmom koji ugrožava radna mjesta, investicije i ugled regiona i zemlje.

– Stvarnost cjelokupne situacije je više puta pogrešno iskonstruisana u lokalnim medijima i zato smo prisiljeni da damo izjavu kako bismo tu greške ispravili. Da bi rizort uspješno poslovao i donosio prijeko potreban prihod lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji, gostima je potreban određeni stepen ekskluzivnosti. Parlament i nadležni organi su to prepoznali kada su izdali inicijalna odobrenja – dodaje se u saopštenju.
Veći dio prostora na plažama je, kako su rekli, otvoren za javnost. Zapravo je samo jedna od četiri plaže, Kraljičina, bila određena da je isključivo mogu koristiti gosti rizorta.

– Ne zanimaju nas političke igre i ne igramo nikakvu ulogu u bilo kojoj političkoj aktivnosti. Jednostavno reagujemo na situaciju koja nam je nametnuta. Pozivamo donosioce odluka da konstruktivno sarađuju sa nama u rješavanju ove situacije. Podržite rizort, naše zaposlene, lokalnu ekonomiju i naše investicije – rekli su iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Oni su donosiocima odluka uputili molbu da im obezbijede uvjeravanja i garancije koje su im potrebne i koje su dogovorene.

U međuvremenu, kako su kazali, turisti neće posjećivati njihove obale, rizort ostaje zatvoren, a negativni uticaji koronavirusa se dodatno pogoršavaju, bez ikakve potrebe.

– Prethodna vlada nije ni prihvatila naš zahtjev za subvencije po osnovu zakupa i programa olakšica u vezi sa pandemijom, ali smo bez obzira na to nastavili investiciju i izmirili dažbine kao i do sada. Stoga, molimo vas da sarađujte sa nama kako bismo održali standarde koje smo usaglasili za ovaj rizort svjetske klase. Na taj način ćemo svi biti pobjednici, a Crna Gora još jača – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!