fbpx

Airbus testira nove tehnologije kako bi poboljšao pomoć pilota

geraud-gordias-c5F1hhK5t0Q-unsplash

Toulouse, 12. januar 2023. – Airbus UpNext, podružnica Airbus-a u potpunom vlasništvu, započela je testiranje novih tehnologija za pomoć pilotu na zemlji i u letu na testnom avionu A350-1000.
Poznate kao DragonFly, tehnologije koje se demonstriraju uključuju automatizovano skretanje u hitnim slučajevima u krstarenju, automatsko sletanje i pomoć pri taksiranju i imaju za cilj da procene izvodljivost i relevantnost daljeg istraživanja autonomnih sistema leta u cilju podrške sigurnijim i efikasnijim operacijama.
„Ovi testovi su jedan od nekoliko koraka u metodičkom istraživanju tehnologija za dalje unapređenje operacija i poboljšanje bezbednosti“, rekla je Isabelle Lacaze, šef demonstracije DragonFly-a, Airbus UpNext. „Inspirisani biomimikijom, sistemi koji se testiraju dizajnirani su da identifikuju karakteristike u pejzažu koje omogućavaju letelici da „vidi“ i bezbedno manevriše autonomno unutar svog okruženja, na isti način na koji je poznato da vretenci imaju sposobnost da prepoznaju orijentire. ”
Tokom kampanje za testiranje leta, tehnologije su bile u mogućnosti da pomognu pilotima u letu, upravljajući simuliranim događajem nesposobnog člana posade, kao i tokom operacija sletanja i taksiranja. Uzimajući u obzir spoljne faktore kao što su zone leta, teren i vremenski uslovi, avion je bio u mogućnosti da napravi novi plan putanje leta i komunicira sa Kontrolom letenja (ATC) i Centrom za kontrolu operacija avio-kompanije.
Airbus UpNext je takođe istražio funkcije za taksi pomoć, koje su testirane u uslovima realnog vremena na aerodromu Toulouse-Blagnac. Tehnologija obezbeđuje posadi audio upozorenja kao reakciju na prepreke, potpomognutu kontrolu brzine i navođenje do piste koristeći namensku mapu aerodroma.
Pored ovih mogućnosti, Airbus UpNext pokreće projekat za pripremu sledeće generacije algoritama zasnovanih na kompjuterskom vidu za unapređenje pomoći pri sletanju i taksiranju. Ovi testovi su omogućeni kroz saradnju sa Airbus filijalama i spoljnim partnerima, uključujući Cobham, Collins Aerospace, Honeywell, Onera i Thales. DragonFly je delimično finansirala Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo (DGAC) kao deo francuskog plana Stimulus, koji je deo Evropskog plana, EU sledeće generacije i plana Francuska 2030.

Da biste saznali više o DragonFly demonstratoru, posetite www.airbus.com
Za više informacija o Airbus UpNext-u kliknite here.

Izvor: Airbus

Fotografija: Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!