fbpx

Airbnb predstavio akcioni plan za domaćine u EU

airbnb-3399753_1920

Airbnb je predložio Akcioni plan za domaćine u EU i obvezao se da će podržati vlasti dok sprovode nova odgovorna i usklađena pravila EU-a koja postaju stroga prema špekulantima nekretninama, dok svakodnevnim Evropljanima olakšava doček gostiju u svojim domovima.

Predlozi Airbnb-a za nova pravila EU-a navedeni su u Akcionom planu EU domaćina, koji je kompanija pokrenula kao odgovor na savetovanje Evropske komisije o inicijativi za kratkoročni najam.

Airbnb je ranije pozivao Komisiju EU da pokrene svoje konsultacije paralelno s tekućim radom na Zakonu o digitalnim uslugama i da vladama da alate koji su im potrebni za učinkovito regulisanje kratkoročnih najma.

Akcioni plan Airbnb-a za domaćine u ima za cilj zaštititi prednosti kratkoročnog najma u EU-u, dok vladama daje alate koji su im potrebni za učinkovito regulisanje kratkoročnog najma i rešavanje potencijalnih negativnih učinaka.

Većina EU domaćina na Airbnb-u iznajmljuje jedan dom kako bi ostvarili dodatni prihod. Naši predlozi daju vladama alate koji su im potrebni za obračun s nekretninskim špekulantima, a dopuštaju svakodnevnim Evropljanima da dele svoje domove kako bi nadopunili svoju zaradu.” navodi Chris Lehane, viši potpredsednik za globalnu politiku i komunikacije

Airbnb ističe tri trenda u EU-u o prednostima koje Airbnb putovanja generišu za redovne Evropljane. EU je dom za 1,34 miliona domaćina — više od bilo koje druge regije na svetu — a 1 milion njih iznajmljuje samo jedan smeštaj. Ono što je važno, radi se pretežito o svakodnevnim domaćinima, a ne sezonskim. 

Popularnost Airbnb-a u Evropi i dalje raste. U celoj Evropi i otkako je Airbnb počeo s radom u EU, domaćini na Airbnbu primili su više gostiju od bilo koje druge regije na svetu, a profil gostiju koji borave kod domaćina u EU su najviše Evropljani.

Takođe, Airbnb ističe dok je turistička aktivnost cele industrije širom EU-a pala tokom pandemije, pozitivni učinci putovanja Airbnb-om u EU-u su porasli. Podstaknuti povećanom potrošnjom gostiju i dužim boravcima na Airbnb, broj poslova u EU-u podržanih putovanjem na platformi povećao se na 5,1 posao na 1000 gostiju u 2020. s 4,7 na 1000 gostiju u 2019.

Prošle godine, izvršni direktor i suosnivač Airbnb-a Brian Chesky rekao je kako je ova kriza je izoštrila njihov fokus da se vratie svojim korenima, nazad na osnove, nazad na ono što je posebno u vezi s Airbnb-om ili obične ljude koji ugošćuju svoje domove i nude iskustva.

Akcioni plan Airbnb-a za domaćine baziran je na pet stavki:

Uspostavljanje registra domaćina u EU-u

Novi registar domaćina na nivou EU-a osigurao bi da domaćini imaju pristup poštenim i proporcionalnim pravilima te zadržali svoje pravo na pružanje usluga kao temeljnu slobodu EU-a. 

Zajednički sistem EU-a koji zamenjuje lokalnu registraciju pojednostavio bi registraciju, posebno za svakodnevne domaćine na koje nerazmerno utiču opterećena lokalna pravila. Airbnb bi podržao ovaj proces osiguravajući da samo oni domaćini s registracijskim brojem u EU smeju objavljivati ​​oglase na platformi.

Pojašnjavanje lokalnih pravila i uvođenje zaštitnih mera za svakodnevne domaćine

Dok radimo na stvaranju više ekonomskih prilika za svakodnevne Evropljane da učestvuju u putničkoj ekonomiji,  iz Airbnb-a smatraju da mora postojati način da se pozabavimo slučajevima u kojima preterana koncentracija špekulantske aktivnosti STR može negativno uticati na stanovnike. 

To uključuje pristup politici EU-a koji lokalnim vlastima omogućuje poduzimanje radnji za ograničavanje špekulanata nekretninama. Lokalnim bi vlasima takođe trebalo dopustiti da se kreću izvan registra domaćina EU-a, u meri u kojoj su ova lokalna pravila razumna i proporcionalna te o njima obavestiti Komisiju, istovremeno štiteći svakodnevne domaćine od prekomernih ograničenja.

Inače, Airbnb je već pre obajvio planove za pooštravanje kontrole kratkoročnih najmova na svojoj platformi s ciljem brisanja oglasa za smeštaj koji nisu registrirani ili legalni iznajmljivači prema lokalnim zakonima.

Podrška sprovedbi

Osim uklanjanja unosa koji ne pokazuju potrebne registracijske brojeve u EU, Airbnb se obvezuje proširiti pristup Gradskom portalu kako bi podržao mere sprovedbe za lokalne vlasti i dodatno podržao i osnažio svakodnevne domaćine. S više od 100 partnera širom sveta, City Portal je Airbnbov alat za podršku regulaciji javnog sektora pružajući uvid u prisutnost Airbnb-a u četvrtima, alate koji pomažu u provedbi zakona i bolji pristup Airbnbu kada je to potrebno.

Do septembra 2022. cilj nam je imati više od 250 partnera na Portalu grada širom sveta. Kako bismo to učinili, proširujemo tim Gradskog portala kako bismo lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama zainteresovanim za pristup Gradskom portalu omogućili da to učine brzo i učinkovito.” navode iz Airbnb-a vezano uz planove oko danjeg razxvoja City Portala.

Veći pristup podacima

Airbnb se obvezuje sarađivati ​​s kreatorima politike EU-a kako bi podelio podatke o aktivnostima domaćina na razini EU-a i osigurao da lokalne i nacionalne vlasti imaju potrebne podatke za upravljanje učinkovitom provedbom.

Budući da dužnosnici EU-a nastavljaju raditi na usklađenom pristupu prikupljanju poreza na dohodak putem DAC7, Airbnb daje potporu kroz svoje alate  kao jedan od načina na koji zajednice mogu pomoći da za sebe zadrže ekonomiju ostvarenu putovanjem na Airbnb-u.

Podrška lokalnim zajednicama

Airbnb će nastaviti sarađivati ​​s vladama i telima širom EU-a kako bi Airbnb postao deo rešenja za izazove s kojima se susreću. To uključuje proširenje linija podrške za rešavanje buke i smetnji, korištenje fleksibilnih alata za putovanja kako bi pomogli usmeriti potražnju gostiju tamo gde je najpotrebnija. No takođe, izuzetno važan segment je i kao alat za generisanje ekonomskog razvoja i raspršivanje koncentracije putnika. Sve zahvaljujući podacima i alatima s kojima Airbnb raspolžae kroz svoju platformu. 

Takođe, iz Airbnb-a navode i želju za što kvalitetnjom saradnjom  s Vladama i poreznim telima da pojednostave i automatiziraju plaćanje turističkih taksi, kroz koje je naša saradnja već doznačila 315 miliona evra prihoda od turističke naknade telima EU-a.

Podsetimo, nedavno sam pisao kako je Airbnb isplatio 315 miliona eura turističke takse u Evropi, a sad je Airbnb otišao i korak dalje te je pokrenuo automatizovani alat za naplatu poreza u Italiji. 

Sve u svemu, Airbnb je napravio ogroman iskorak u zadnjih par godina i preuzeo odgovornost, ali i što je najvažnije inicijativu da direktno sarađuje s destinacijama tj. država i njihovim poreznim politikama. Sve s ciljem kako bi zajedničkim snagama umanjili negativne uticaje turizma, regulisali rad domaćina, ali i strateški se fokusirali za razvoj turizma, što je imperativ. 

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!