fbpx

Airbnb pokrenuo alat za automatizovanu naplatu turističke takse u Italiji

pexels-photo-3597111

Nedavno je Airbnb isplatio 315 miliona evra turističke takse u Evropi, a sada je otišao i korak dalje te je pokrenuo automatizovani alat za naplatu poreza u Italiji.

Alat automatski prikuplja i uplaćuje ​​turističku taksu od gostiju u ime domaćina širom Italije, a nova tehnologija objedinjuje više od 1000 različitih pravila o porezima na turiste u jedno digitalno rešenje i automatizuje celi proces plaćanja boravišne takse.

Alat je uz prijavu, dostupan opštinama širom Italije od 10. novembra, a iz Airbnb-a pozivaju domaćine da se prijave počevši od 2022..

Pokrenuto je partnerstvo između Airbnb-a i Nacionalnog udruženja italijanskih gradova (ANCIComunicare). Partnerstvo će pomoći u promociji novog alata za pojednostavljenje plaćanja poreza kao i edukaciji domaćina putem niza seminara.

Ovo porezno pojednostavljenje deo je Airbnbovog novog obećanja o oporavku zdravog turizma – serijom od pet obveza kao što su su porezne inovacije, podrška regulaciji kratkoročnog najma, podržavanje usklađenosti ( City portal ), borba protiv buke i smetnji te širenje ekonomskih koristi od turizma u saradnji s DMO-ima i zajednicama kroz partnerstva.

Paket mera za Italiju sledi Airbnbovu najavu o preko 50 globalnih nadogradnji i inovacija u sklopu platforme, uključujući platforme kao što su AirCover, Translations Engine, provera pristupačnosti smeštajne jedinice, Verified Wifi itd…

Inače, U Italiji Airbnb od 2017. prikuplja i uplaćuje turističke takse od gostiju u ime domaćina, a prethodno je imao 24 ugovora, uključujući Rim, Firencu, Milano, Napulj i Palermo. Jednostavno, praktično te najvažnije transparentno zahvaljujući tehnologiji tj. digitalizaciji. Takođe, važno je za istaći kako Airbnb preuzima transakcije preko sebe, što olakšava svima u lancu plaćanje turističke takse, kao i kontrolu od strane države, a gostu je isto, platio taksu preko domaćina ili preko Airbnba.

Takvu saradnju, uskoro možemo očekivati i u Hrvatskoj, jer se na jednostavan način, putem PDV ID broja, može pratiti sve aktivnosti na booking portalima, kao i od porezne uprave.

Ako iznajmljivač nema PDV ID broj, znači da radi na “crno”, što znači da bi se tim potezom onemogućila i sama prijava, a time izlistavanje, nelegalnih iznajmljivača na booking portalima. To je win win za sve. Kako za Airbnb, tako i za legalne iznajmljivače kao i za državu.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!