fbpx

Airbnb isplatio 315 miliona evra turističke nadoknade u Evropi

money-2696219_1920

Iz Airbnb-a su izjavili kako žele sarađivati ​​sa što više država članica EU-a i poreskih uprava kako bi automatizovali naplatu i uplatu turističkih nadoknada, olakšavajući time evropskim zajednicama i vlastima da imaju koristi od putovanja na Airbnbu.

Ova objava dolazi u trenu kada je Airbnb objavio kako je prikupio i uplatio više od 315 miliona evra (365 miliona dolara) turističkih nadoknada širom EU-a, a na globalnom nivou više od 4 milijarde dolara turističke nadoknade.

Putovanja putem Airbnb-a kao i drugih booking platformi su često bili predmet i plaćanja boravišnih nadoknada, a saradnja s telima širem EU-a olakšava proces za svakoga automatizujući naplatu i doznaku turističkih nadoknada od gostiju u ime domaćina, navode iz Airbnb-a.

Airbnb se takođe obvezuje da će nastaviti voditi industriju u saradnji s vladama širom Evrope kako bi se osigurali pametni, međuindustrijski okviri koji se odnose na celi sektor kratkoročnog najma.

Airbnb je prvi preuzeo odgovornost i počeo sarađivati s nacionalnim i gradskim vlastima, kako bi se regulisalo plaćanje poreza, a samim tim i eliminisalo crno tržište.

Takvu saradnju, nadam se, uskoro možemo očekivati i u Hrvatskoj, jer se na jednostavan način, putem PDV ID broja, mogu pratiti sve aktivnosti na booking portalima, kao i od poreske uprave. Ako iznajmljivač nema PDV ID broj, znači da radi na “crno”, što znači da bi se tim potezom onemogućila i sama prijava, a time izlistavanje, nelegalnih iznajmljivača na booking portalima.

Inače, Airbnb je prvi put počeo prikupljati i uplaćivati ​​turističke nadoknade u EU-u u Amsterdamu 2014., a sada ima ugovore s gradovima i regijama u 15 od 18 država članica EU-a u kojima se primenjuje boravišna nadoknada, uključujući Amsterdam, Firencu, Lisabon i Milano, te generalizovanu naplatu u Francuskoj koja pokriva više od 29.000 gradova.

Za kraj, iz Airbnb-a navode kako je gotovo 60 posto noćenja u EU-u u prvoj polovini 2021. bilo je u manje naseljenim područjima, u poređenju s gotovo 40 posto noćenja u prvoj polovini 2019. Što je i logično, skladno pandemiji.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!