fbpx

Airbnb će brisati iznajmljivače koji nisu registrovani prema lokalnim zakonima

276021107

Airbnb je u ponedjeljak objavio planove za pooštravanje kontrole kratkoročnih najmova na svojoj platformi s ciljem brisanja oglasa za smještaj koji nisu registrirani ili legalni iznajmljivači prema lokalnim zakonima.

Rezultat je to pritiska gradova kao što su Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Krakov, München, Pariz, Valencia i Beč, koji su zatražili reakciju Europske unije kako bi potaknuli na suradnju Airbnb-a s gradovima i prisilile ga na poštivanje lokalnih propisa. Pritisak koji je urodio plodom.

Prošle godine sam pisao kako Airbnb i Booking.com moraju preuzeti odgovornost iz više razloga te kako se nelegalni iznajmljivač, koji nemaju PDV ID broj, uskoro više neće moći oglašavati na booking portalima, što je i na tragu novih pooštrenih kontrola kratkoročnih najmova od strane Airbnb-a u Francuskoj.

Inače, novim Zakonom o pružanju usluga u turizmu u Hrvatskoj se internetskim platformama (Booking.com , Airbnb.com itd…) propisuje obveza isticanja poreznog broja odnosno PDV identifikacijskog broja pružatelja usluge, a sve radi sprječavanja nelegalnog poslovanja i poštivanja poreznih propisa. Tako da uskoro možemo očekivati i sličnu suradnju Airbnb-a s hrvatskim vlastima, kao i drugim državama.

No vratimo se na temu. Francuska je jedno od glavnih tržišta Airbnb-a, te su nakon gore spomenutog pritiska gradskih vlasti zbog negativne posljedice kratkoročnog najma na nestašicu stanova za građanstvo, odlučili surađivati s lokalnim vlastima u nekoliko francuskih gradova, kroz razmjenu podataka i informacija.

Prema postojećim pravilima u Parizu, ljudi ne smiju iznajmljivati ​​domove na Airbnb dulje od 120 dana i dužni su prijaviti najam.

Tako se Airbnb obvezao da će poduzeti dodatne mjere protiv vlasnika koji u Francuskoj nude smještaj za kratkoročni boravak bez registracije kod nacionalnih ili lokalnih vlasti. Smještaji bez registracijskog broja u Parizu, Lyonu i Bordeauxu od ove će godine biti blokirani, navode iz Airbnb-a, dodajući kako će isti plan biti predstavljen i drugim gradovima.

S popisom smještaja u više od 220 zemalja, Airbnb poštuje i pozdravlja lokalne propise koji uspostavljaju jasna i poštena pravila za sve, te dopuštaju domaćinima da s povjerenjem dijele svoje domove na našoj platformi. Kao i u Francuskoj, udružili smo se sa stotinama vlada kako bismo postigli suradnju” – ističu iz Airbnb-a te navode kako će pokrenuti i posebnu telefonsku liniju za susjede kako bi mogli prijaviti buku ili druge smetnje u apartmanima koji su izlistani na platformi.

S ciljem pomoći vladama u razvoju i upravljanju poštenim politikama i propisima o kratkoročnom najmu, Airbnb je u rujnu 2020. predstavio i Airbnb City portal. Radi se o platformi koja vladama pruža alate, uvide i pristup zajednici Airbnb. Od lokalnih i globalnih Airbnb podataka do uvida u karakteristike tržišta kratkoročnih najmova. Projekt je još u pilot fazi i dostupan je u 16 destinacija.

Suradnja s lokalnim DMO agencijama na poticanju cjelogodišnjeg turizma

Kako piše u priopćenju kompanije, Airbnb pokreće novu kampanju za promicanje cjelogodišnjih putovanja u Francuskoj, pogotovo usmjerenu prema planinskim ruralnim prostorima i skijalištima. Kampanja će uključivati direktnu suradnju s lokalnim DMC/ DMO agencijama, kako bi se potaknulo lokalno putovanje.

“Najavljujemo prekretnicu u našem radu s lokalnim agencijama na promicanju lokalnog turizma. Na putu smo da osiguramo 100 takvih partnerstava i suradnji do proljeća 2021. godine” – zaključuju iz Airbnb-a.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!