fbpx

Aerodromi i avioprevoznici pozivaju na ukidanje ograničenja putovanja

pexels-skitterphoto-227690

Veliki broj zemalja, između ostalih Francuska, Grčka, Italija i Velika Britanija, ponovno su uvele ograničenja putovanja za vakcinisane putnike, kao odgovor na veći rizik koji donosi varijanta omikron.

Kako iz Međunarodnog veća aerodroma (Airports Council International) ističu, brojni aerodromi i avioprevoznici, pozvali su vlade evropskih država da slede najnovije smernice ECDC-a i preduzmu mere za ukidanje nametnutih ograničenja putovanja vezanih uz omikron gde su prenosi u društvu već prisutni.

Naime, nove smernice ECDC-a pozivaju na hitno i snažno delovanje kako bi se usporilo širenje varijante Omicron i tako ublažio pritisak na zdravstvene sisteme i zaštitili najranjiviji.

Ipak, s obzirom na činjenicu kako je varijanta omikron već sada prisutna širom Evrope i kako su infekcije uglavnom uzrokovane prenosom u društvu, a ne slučajevima povezanim s putovanjima, ECDC priznaje da takva akcija više ne mora uključivati ​​ograničenja putovanja, navodi Međunarodno veće aerodroma.

Vlade bi se sada trebale usredotočiti na pojačavanje niza mera usmerenih na direktno ograničavanje lokalnog prenosa – uključujući izbegavanje velikih javnih ili privatnih okupljanja, korištenje maski za lice, smanjenje društvenih kontakata, uz prošireno testiranje, snažno praćenje kontakata i povećanu vakcinaciju.

ACI EUROPE i A4E takođe su upozorili da nedavno širenje ograničenja putovanja dovodi u opasnost EU digitalnu COVID potvrdu (DCC), narušavajući njen razlog postojanja. Učinkovita koordinacija i koherentnost moraju se osigurati ne samo unutar EU-a, već i na panevropskom nivou.

“ECDC je uvek bio jasan da ograničenja putovanja mogu samo odgoditi širenje novih varijanti i da kada se nova varijanta pojavi u zajednicama širom Evrope, ograničenja više ne služe nikakvoj svrsi. Insistiranje na testiranju i karantinu za vakcinisane putnike samo će doneti poteškoće turističkoj industriji i onima koji se oslanjaju na nju. Više nema odgovarajuće zdravstvene sigurnosti. Odluke koje su suprotne stručnim smernicama nikome ne koriste i povećavaju teret koji naši građani već nose”, u zajedničkoj izjavi naglasili su Olivier Jankovec, generalni direktor ACI EUROPE i Thomas Reynaert, glavni direktor avio prevoznika za Evropu (A4E).

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!