fbpx

Aerodrom u MIND parku imaće 2 piste i 9 rulnih staza, 3 hangara, školu za pilote i aviomehaničare, mini putnički terminal, restoran… – Projekat na proceni uticaja na životnu sredinu

tree-lined-path-3163913__340

Grad Kragujevac stavio je na javni uvid Studiju o proceni uricaja na životnu sredinu projekta izgradnje aerodroma u okviru kompleksa industrijskog parka MIND kod Kragujevca.

Nosilac projekta je kompanija MIND Real Estate doo, a studiju je izradila kragujevačka ECOlogica URBO doo.

Prema projektu, aerodrom koji će se graditi u radnoj zoni Sobovica-Lužnice na parcelama ukupne površine 605.549 m2, od objekata će sadržati aerodromsku zgradu sa kontrolom letenja, tri hangara za avione sa aneksima, restoran, objekat za održavanje aerodroma sa stanicom za snabdevanje gorivom i vatrogasnu i trafo stanicu.

Od manevarskih površina u planu je poletno-sletna staza sa asfaltnom kolovoznom konstrukcijom, travnata pista za manje avione, 9 rulnih staza i 4 platforme.

Aerodrom će se graditi za sopstvene potrebe MIND parka i neće biti za javni saobraćaj.

Planirani projekat će, kako se navodi, biti realizovan u skladu sa standardima i preporukama za aerodrom
referentnog koda 2S.

Aerodromska zgrada imaće ćetiri sprata. Na prizemlju će se nalaziti mini putnički terminal i carina, a projektovana je i pasarela koja vodi od aerodromske zgrade do restorana. Na 1. spratu predviđena je soba za pripremu leta poseda aviona i kancelarije administracije.

Na 2. spratu nalaziće se prostorije za školu letenja, metodske jedinice za obuku pilota i sobe za odmor pilota, na trećem sala za učenike sa izlazom na krovnu terasu, dok je četvrta etaža rezervisana za kontrolu leta.

Nadalje, u prvi od 3 hangar planiran je deo edukativnog centra sa prostorima za simulatore letenja, učionicom i radionicom za edukaciju aviomehaničara, a aneks uz hangar 3 prizemlju će imati prostorije servisa za avione.

Kada je reč o površinama za manevrisanje, osnovna staza poletno-sletne staze biće dimenzija 1.520 x 140 m, sama poletno-sletna staza asfaltna planirana je na 1.400 x 30 m, travnata pista biće dimenzija 800 x 50 m, a devet rulnih staza širine po 15 m.

Gradiće se i ulice unutar kompleksa aerodroma i 199 parking mesta. Dokument je na javnom uvidu do 14. septembra.

Kako je ranije najavljeno, budući aerodrom u MIND Parku nosiće ime grada Kragujevca.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!