fbpx

34 nove destinacije na Popisu svetske baštine UNESCO-a

unesco-26856_1280

Završena je 44. online sednica Odbora za svetsku baštinu, kojoj je službeni domaćin bila Kina, odnosno grad Fuzhou. Na sednici su donesene odluke o nominacijama za uvrštenje u popis svetske baštine za 2020. i 2021. godinu, jer je prošlogodišnja sednica bila odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Na Popis svetske baštine upisane su 34 nove destinacije, a tri destinacije su proširene. Od toga 29 je kulturnih, a pet prirodnih lokaliteta.

Odbor za svetsku baštinu takođe je doneo iznimnu i retku odluku o brisanju Liverpula – pomorskog i trgovačkog grada sa popisa svetske baštine zbog nepovratnog gubitka atributa za koje je bio upisan. To je tek treća destinacija koja je izbrisana s Popisa, a nakon što su istu sudbinu doživeli Utočište arapskog oriksa u Omanu 2007. te Dolina rijeke Labe kod Dresdena u Nemačkoj 2009. godine.

Hrvatska je ostala na deset lokacija koja se nalaze na Popisu kulturne i prirodne baštine UNESCO-a, ali su neke zemlje obogatile svoju ponudu. Pri tome su najuspešniji bili Italijani.

Na Popis svetske baštine upisana su i dela slovenskog arhitekta Jože Plečnika koji je između dva svetska rata promenio izgled Ljubljane nakon raspada Austro-Ugarskog carstva. U svetsku baštinu upisan je niz javnih prostora (trgovi, parkovi, ulice, šetališta, mostovi) i javnih ustanova (nacionalna biblioteka, crkve, tržnice…) koji su integrirani u već postojeći urbani, prirodni i kulturni kontekst i doprineli su novom identitetu grada.

Trenutno se na Popisu svetske baštine nalaze 1154 lokacije, a celokupni popis 34 nove destinacije možete pronaći na zvaničnom sajtu UNESCO-a.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!