fbpx

30% više srpskih turista u Mađarskoj nego 2019. godine

Budapest cityscapes form Gellert Hill. Amazing sunset in the background. Included the Danube river, historical bridges, Budapest dwontown, Gellrt square, Gellert hotel, Gellert thermal bath,Gellert Square and Liberty bridge

Prepandemijska 2019. godina u turističkoj industriji se često uzima kao parametar uspešnosti. Kada govorimo o broju gostiju iz Srbije,  Mađarska je uspela da u prva četiri meseca 2022. godine nadmaši rekordno uspešnu godinu.

Naime, broj gostiju iz Srbije bio je stabilan između 2017. i 2019. godine, kada je naša zemlja zauzela 24. mesto po broju poseta. U godini pre pandemije susednu zemlju posetilo je između 70.000 i 75.000 srpskih turista, međutim u 2020. broj poseta je pao za 60 odsto, da bi potom 2021. porastao za 50 odsto. A u prva četiri meseca 2022. godine, broj srpskih gostiju u Mađarskoj veći je za 30% u odnosu na isti period 2019. godine.

„Tržište Srbije je jako bitno Turističkoj organizaciji Mađarske (HTA). Srbi su naši česti i vrlo dragi gosti, a Srbiju i Mađarsku u polju turizma spajaju jake istorijske, kulturne i gastronomske veze. Zbog toga Turistička organizacija Mađarske (HTA) brižljivo planira sve aktivnosti na srpskom tržištu i aktivno učestvuje na sajmovima u Srbiji i regionu“  izjavio je Ivan Ljubinković, regionalni menadžer za razvoj poslovanja u Turističkoj organizaciji Mađarske.

Srbi najviše putuju u Budimpeštu, potom u pogranične banje i gradove poput Segedina, Morahaloma, Makoa, ali su našim ljudima sve zanimljiviji Balaton, Pečuj, kao i dvorci Mađarske.  Kulturne manifestacije i brojni festivali, takođe, privlače veliki broj gostiju iz Srbije.

Mađarska ima osam lokaliteta na Uneskovoj listi i aktivno radi na tome da poveća broj festivala i kulturnih manifestacija koje su gostima iz Srbije vrlo privlačni. Povećanje gostiju iz Srbije mogu ilustrovati i jednim zanimljivim podatkom. Jedan od najvećih srpskih autobuskih prevoznika je od oktobra 2021. godine imao osam nedeljnih polazaka na relaciji Beograd – Budimpešta, a od juna najavljuje dve dnevne linije. ” dodao je Ivan Ljubinković

Period pandemije Mađarska je iskoristila  za kapitalni infrastrukturni razvoj, pre svega u oblasti ruralnog turizma. Prema programu turističkog razvoja Kisflaudy, do 2030. godine u turizam Mađarske biće uloženo 785 miliona evra, pre svega u obnavljanje smeštajnih kapaciteta, restorana i banja. 35 hotela je u fazi rekonstrukcije, unapređuje se privatni smeštaj odnosno 14.000 smeštajnih jedinica, a do sada je u okviru navedenog programa obnovljeno 115 plaža i 600 “Bed and Breakfast”smeštajnih objekata.

Izvor: TOP One

Fotografija: TOP One

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!