fbpx

30 miliona godina staro čudo prirode na Novom Zelandu

img-1572434384-2783-21443-p-FF56C354-93EB-751D-025B8A64C52CF103-2544003__aWxvdmVrZWxseQo_CropResizeWzk0MCw1MzAsNzUsImpwZyJd

Pomislite li nekad da se čuda dešavaju samo u bajkama?

Danas Vas vodimo na mesto za koje biste pomislili da ga je stvorila dečija mašta!

Pre više od 30 miliona godina, legenda o Vaitomu (Waitomo) započeta je stvaranjem krečnjaka na dnu okeana. Sada su krečnjačke formacije jedno od najinspirativnijih čuda prirode na Novom Zelandu.

Pećine Glovvorm ( Glowworm ) predstavljaju turističku atrakciju sa tradicijom dugom 130 godina. Nestvarnu lepotu koja predstavlja pravo prirodno bogatstvo regije Vaitomo doživećete vožnjom broda u tišini posmatrajući pećine sjajnih crva. Magična bića koja osvetljavaju ove pećine nazivaju se Arachnocampa lumbiosa, obično poznata kao novozelandska glista. Zahvaljujući velikoj vlažnosti vazduha one emituju plavo-zelenu svetlost koja obasjava pećine i svojom estetskom vrednošću privlače veliki broj ljubitelja prirode. Tri najpoznatije i pešice pristupačne pećine se nazivaju: Pećina Vaitomo Glovvorm, pećina Raukiri i pećina Aranui.

Pećine Vaitomo Glovvorm su magnet za domaće i inostrane turiste. Svetski poznata turistička atrakcija zauzima visoko mesto na novozelandskoj listi želja za odmor. Svaka pećina je jedinstveno čarobna i dolazi sa sopstvenom istorijim i kulturom.

Autor: Turistički žurnal

Fotografije: New Zeland Glowworms

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!