fbpx

2021. godina u znaku oporavka turizma u Novom Sadu

Novi Sad turistički obilazak

Turistički promet u Novom Sadu 2021. godine – opšti pregled
Protekla, 2021. godina protekla je u znaku oporavka turizma u Novom Sadu. Pored svih ograničenja koja su vezana za putovanja, ova izuzetno važna privredna grana počela je lagano da se oporavlja. Da su stvari krenule na bolje za turizam Novog Sada, pokazuju nam zvanični statistički podaci.

U poređenju sa 2020. godinom, 2021. godina je po pitanju turističkog prometa daleko bolja. Tako je za svih 12 meseci 2021. godine koja je za nama, ostvareno 76,5% više dolazaka i 87,5% više noćenja domaćih i stranih turista u odnosu na 2020. godinu. Najviše noćenja među strancima u toku prošle godine ostvarili su najviše turisti iz Turske, a potom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Ruske Federacije, Mađarske, Francuske, ostalih azijskih zemalja, Rumunije.

Prosečna dužina boravka turista u 2021. godini iznosila je 2,5 dana. Domaći turisti su boravili u proseku 2,38 dana, a strani 2,61 dana. Podsećanja radi, prosečna dužina boravka tokom 2019. godine iznosila je 1,92 dana.

Prema podacima Agencije za upravljanje lukama, na putničkom pristaništu u Novom Sadu u 2021. godini pristalo je 132 putnička broda, a iskrcalo se 11.717 putnika. Najviše brodova je pristalo u septembru (54) kada se iskrcalo i najviše putnika (5.008). Tokom 2022. godine, očekuje se još dolazak turista rečnim brodovima.

Ipak, najznačajniji pokazatelj rasta, jeste letnja sezona kada je zabeležen najveći rast u dolascima i noćenjima turista koji je prevazišao brojke iz veoma uspešne 2019. godine. Tako su domaći turisti od juna do avgusta ostvarili 18,69% više dolazaka u odnosu na isti period 2019. godine, a u periodu od juna do septembra 41,36% više noćenja. Na ovo povećanje, između ostalog, uticali su i veliki događaji koji su se u tom periodu održavali u našem gradu (EXIT, Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu itd). Poslednji mesec 2021. godine takođe se pokazao kao veoma privlačan za domaće turiste pre svega zbog mnogobrojnih prazničnih dešavanja, ali i posebne atmosfere kojom Novi Sad u tom periodu odiše. Naime, domaći turisti su u decembru 2021. godine imali 7,3% više dolazaka i 18,2% više noćenja u odnosu na isti mesec 2019. godine. Sve ovo uticalo je na činjenicu da su turisti iz Srbije, kad se u obzir uzme čitava prošla godina, ostvarili više noćenja nego u 2019. godini i to za 4,8%, odnosno 7.022 noćenja više.

Detaljne informacije o turističkom prometu u Novom Sadu, januar – decembar 2021. godine, prometu turista rečnim turističkim brodovima i poseti info centrima, pročitajte na sajtu TONS-a.

POVODOM DANA GRADA, TONS I UDRUŽENJE TURISTIČKIH VODIČA, POZIVAJU NA BESPLATNE TURISTIČKE TURE, 05. FEBRUARA 2022. GODINE.

Turistička organizacija Grada Novog Sada i Udruženje turističkih vodiča Novog Sada, povodom rođendana grada Novog Sada, koji se obeležava svakog 1. februara od 1748. godine, pozivaju vas da se u subotu 05. februara sa početkom u 11:00 odnosno 13:00 časova, pridružite nekoj od dve jedinstvene besplatne pešačke ture.

Krenite u šetnju u kojoj ćete saznati gde su krštena deca Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, saznajte koja građevina podseća na lađu koja plovi Dunavom, koji je diplomata gradu poklonio zbirku umetnina i gde se ona nalazi, kao i mnoge druge zanimljive činjenice.

Ove i mnoge druge zanimljive priče, koje smo pripremili zajedno sa Udruženjem turističkih vodiča Novog Sada, realizovaće se na srpskom jeziku u trajanju do sat vremena.

Grupe su ograničene na maksimalno 25 osoba, a ture se realizuju uz poštovanje preporučenih epidemiloških mera, u cilju sprečavanja širenja COVID -19.

Prijave su obavezne putem e-mail adrese: vodicins@gmail.com uz obaveznu naznaku za koju se turu prijavljujete. Prijava je validna nakon što dobijete potvrdu.

Ukoliko planirate skoriji dolazak u Novi Sad, pratite redovno naše stranice, na kojima ćete dobiti informacije o svim aktuelnim dešavanjima u Novom Sadu, gde možete pronaći preko 60 zanimljivih predloga za 52 vikenda.
Vidimo se u Novom Sadu u info centru na Trgu slobode! Preuzmite svoj besplatni primerak brošure i krenite u otkrivanje grada.

Izvor: Turistička organizacija Grada Novog Sada

Fotografije: Turistička organizacija Grada Novog Sada

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!