fbpx

U Hrvatskoj u izradi Središnji registar za ugostiteljsku delatnost i usluge u turizmu

restaurant-3597677_1920

Ministarstvo turizma i sporta u procesu je izrade Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u kojeg će besplatno unositi podatke o pružateljima usluga.

Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu reguliran je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine, br. 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20 i 42/20). Po uspostavi Registra, u njega će se unositi podaci iz rješenja koja su izdana na temelju spomenutog Zakona, a uspostava neće financijski obvezivati pružatelje usluga smještaja.

Također, iz Ministarstva turizma i sporta pozivaju na oprez.

Ministarstvo turizma i sporta ističe gore navedeno iz razloga zaprimanja upita pojedinih domaćih iznajmljivača smještaja o dopisima i uplatnicama određenih ponuđača. Naglašavamo kako navedene uplatnice nisu dostavljene od strane nadležnih tijela i nisu obvezujuće te pozivamo građane na oprez pri dostavi privatnih podataka. “Ukoliko ste zaprimili uplatnice, koje nude uslugu upisa, pozivamo na oprez i napominjemo da ne dostavljate privatne podatke.” navode iz Ministarstva.

Naime, radi se o spornom slučaju gdje na kućne adresa privatnih iznajmljivača ove godine dolaze uplatnice nudeći im upis za takozvani Elektronički registar privatnog smještaja po cijeni od 295,00 kn. Također, kako piše na uplatnici, ako se iznos ne uplati u roku sedam dana, naknada će se naplatiti u iznosu od 590 kuna.

No, važno je za naglasiti kao se ne radi o nikakvoj obavezi iznajmljivača, niti se itko od privatnih iznajmljivača mora upisati u Elektronički registar privatnog smještaja.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!