fbpx

Zakorači sa nama u do sada nepristupačne delove budvanskog dragulja

4102DE0F-6AA5-45F0-ADD6-EA7FE07D26C7

Da li vi imate neko mesto kojem se uvek rado vraćate? Za mene je to Sveti Stefan, dragulj Jadrana i poluostrvo na obali Crne Gore.

Na poluostrvu Sveti Stefan je sagrađena crkva posvećena Svetom Stefanu po kojoj celo ostrvo dobija ime.

Vremenom, Sveti Stefan postaje stanište i administrativni centar plemena Paštrovića, koji i danas, delom, borave u ovom predelu. Tada počinje trgovinski i saobraćajni napredak. Paštrovići su u vreme kneza Stefana Štiljanovića podigli grad-utvrđenje za odbranu od turaka i gusara. Paštrovići su gajili jedinstvenu tradiciju i kulturu, na teritoriji od Budve do Petrovca. Ovo pleme je poznato po savršenim gastronomskim specijalitetima, a od svih koje sam probala posebno bih izdvojila ruštule i patišpanj. Pored ovoga poznate su i makarule, sirnica i druge.

1955. godine stanovništvo je iseljeno iz svog grada po nalogu vlasti i upravo tada ovaj grad-utvrđenje (poluostrvo) postaje hotel. Izdavanjem hotela u dugogodišnji zakup 2006. godine turistima i meštanima se zabranjuje šetanje rivom koja spaja poluostrvo i kopno, a samim tim i upoznavanje prelepih bedema tvrđave, i tako ostaje do danas. Upravo ta riva predstavlja granicu između dve plaže, od kojih je jedna (sa desne strane rive) bila namenjena samo turistima koji borave u hotelu na poluostrvu i nije bio dozvoljen ulazak meštanima, a druga (sa leve strane rive) je bila namenjena meštanima i turistima koji ne borave u hotelu.

2021. godine je nakon dugog vremenskog perioda, napravljen pomak. Na radost turista, dozvoljeno im je da šetaju rivom i da izbliza vide poluostrvo. Riva je sada puna turista, meštana, života i ljubavi prema istoriji i tradiciji. Meštani se nadaju da će uskoro, nakon toliko godina, moći da šetaju i samim poluostrvom i da ožive grad-tvrđavu kao nekada. Takođe, od ove godine, svi posetioci i svi meštani mogu da biraju na kojoj plaži će se kupati. Pored ovih plaža, dozvoljeno je i kupanje na Kraljičinoj plaži i Miločeru, bez dodatne naplate, što je takođe obradovalo turiste. Sve plaže su pune ovog leta, ljudi su se uželeli putovanja, mora, druženja i verujem da je svima bio potreban odmor. Ovog leta sam primetila da je voda izrazito čista i idealna za kupanje i osveženje. Pored ovih, moja preporuka su i obližnje plaže Drobni pesak i Galija.

Ljubav prema poluostrvu Sveti Stefan je još posebnija zbog toga što se na njoj nalaze prelepe crkve Sveto Preobraženje, Sveti Stefan, crkva posvećena Prenosu moštiju arhiđakona Stefana i crkva Aleksandra Nevskog.

Zanimljivo je to da je 2014. godine najbolji teniser sveta Novak Đoković izabrao upravo ovo poluostrvo za sklapanje braka sa svojom suprugom Jelenom. To je još više privuklo turiste u ovaj kraj, želeći da se slikaju upravo na mestu gde se Novak oženio.

U naselju Sveti Stefan ima nekoliko prodavnica i restorana, a takođe veoma brzo mogu stići i do Budve, da vide Stari grad i uživaju u ribljim specijalitetima pokraj mora. Ukoliko ne dolazite autom, na svakih sat vremena kruži autobus „Mediteran Express“, kojim ste za otprilike pola sata u Budvi.

Obala Crne Gore je izrazito bogata istorijom i prirodnim lepotama. Pejzaž koji se pruža tokom plivanja Jadranom je divan. Izlasci i zalasci sunca su nesvakidašnji, razlivaju se raznolike boje po nebu, a oslikavaju se u vodi. More, plaže, a u okolini planine. Retko koja država ima sve to da ponudi, potrebno je samo pametno iskoristiti ono što već imaju.

Od malih nogu obožavam Sveti Stefan, volim kupanje u Jadranskom moru, svako moje putovanje tamo me čini srećnom i ispunjenom. Plaža, sunce, more, talasi, priroda, dobro društvo… šta je još potrebno za prelep odmor?

Autor: Jovana Čičić – Student, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad

Fotografije: Autor

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!