fbpx

Sunčana oktobarska šetnja kroz Rovinj i Trst

Rovinj, pogled na Stari grad-01

Poslednji letnji sunčevi zraci pružali su se na Istru u oktobarskom danu. Prepodne u jednom od najslikovitijih gradova Jadrana pa i Mediterana bilo je savršeno za šetnju kroz Stari grad, odlazak do crkve Svete Eufemije a zatim ručak u jednom od restorana sa predivnim pogledom.

Šetalište koje u jeku sezone biva prepuno turista u oktobarskom danu bilo je preplavljeno galebovima. Bez i malo straha šetali su među retkim prolaznicima i nadletali ribarske brodove. Koračajući kraj mora i posmatrajući ove prave simbole Jadrana ispred mene su oživeli stihovi Olivera Dragojevića

”…Na osami blizu mora, nad pučinom tebe gledat, moj galebe tebe gledat s tobom letit…”

Grad sa najvećim turističkim prometom u Istri omiljena je destinacija Italijana i Nemaca. Iako se sezona privela kraju, šetajući ulicama Rovinja neretko su se mogli čuti strani jezici. Prodavnice i uredne prepune tezge autentičnih jestivih suvenira nalaze se na svakom koraku. Ljubazni prodavci ponudiće vas Istarskom Malvazijom, maslinovim uljem, medom, prepoznatljivim istarskim smokvama a pored toga na njihovim tezgama videćete i raznovrsne začine, morsku so, lekovite trave itd.

Veličanstvena slikovita arhitektura šarmantnog Rovinja motiv je mnogih poseta ovom gradu. Monte brežuljak, koji krasi prepoznatljiv Stari grad jedan je od najposećenijih atrakcija. Iako šarene fasade spratnih kuća ovaj deo grada čine autentičnom celinom svaka je i zasebno impresivna. Na samom ulasku u Stari grad nalazi se jedinstveni Balbijev luk na čijem su mestu nekad stajala glavna vrata za ulaz u utvrđeni grad. Podignut je krajem 17. veka za vreme načelnika Danijela Balbija i na njemu se nalazi skulptura venecijanskog lava i grbovi porodice Balbi.

Lagana šetnja kladrmom kroz uske ulice bila je pravo uživanje. Svaka zgrada odiše nekom specifičnošću. U meni zauvek ostaje oslikan trenutak kada sam iz jednog zanatskog lokala začula klasičnu gitaru koja svira italijansku melodiju a okrenuvši se na drugu stranu zatekla mali prolaz između dve višespratnice sa predivnim pogledom na plavo uzburkano more i postavljen sto za dve osobe.

Krunu ovog veličanstvenog uzvišenja predstavlja crkva Svete Eufemije. Građena je u periodu  1725.-1736. godine u baroknom i venecijanskom stilu. Posebnu vrednost ove građevine predstavlja zvonik koji je građen po uzoru na zvonik crkve Svetog Marka u Veneciji. Na vrhu se nalazi bakarna statua Svete Eufemije koja je bila hrišćanska mučenica a danas predstavlja zaštitnika grada Rovinja. Ispred crkve se pruža se pogled na pučinu i ostrvo Svetog Nikole.

U povratku išli smo drugim putem koji je takođe ostavio svojevrstan poseban utisak. Prošli smo pored zanatskih radnji, prodavnica suvenira, galerija gde su izložena umetnička dela. Odlučili smo da napravimo pauzu za ručak a za to smo odabrali restoran odmah uz more sa pogledom na Stari grad. Porcija lignji na žaru i Istarska Malvazija bili su pravi izbor da upotpune ovo predivno prepodne u Istri.  

Iako smo želeli da okusimo još neko istarsko vino, čekala nas je poručena popodnevna kafa u Trstu. Za mene dugo očekivanu posetu Italiji ispunila je poseta gradu sa najvećom lukom na Jadranu gde se susreću istok i zapad.

Trg Ujedinjenja Italije predstavlja najveći gradski trg u Evropi koji ima izlaz na more a meštani ga nazivaju i ”dnevnom sobom Trsta”. Trg okružuje 8 palata. Najstarija među njima je palata Piteri, sagrađena 1780. godine. Najdominantnija građevina sagrađena je 1872. godine u eklektičnom stilu. Nosi ime palata Municipio koja je sedište gradske vlasti, odnosno opština. Palata Vanoli potiče iz 18. veka a danas je hotel ”Grand Duchi D’Aosta”. Za hotel se vezuje ubistvo arheologa Vinkelmana, koji je iskopao Pompeje. Svoj prvi italijanski kapućino popila sam u jednom od najstarijih kafića u Trstu, Caffe Specchi koji se nalazi u donjem delu palate Strati, a nadomak nje nalazi se palata Modelo.

Posebnu pažnju privukla mi je barokna fontana 4 kontinentna koja je postavljena 1751. godine. Delo skulptora Macolenija životinjama simbolizuje tada 4 otkrivena kontinenta a na samom vrhu se nalazi ženska skulptura raširenih ruku koja simbolizuje Trst i njegovo gostoprimstvo. Nadomak fontane nalazi se i spomenik Karlu VI iz 1728. godine koji je početkom 18.veka proglasio tršćansku luku slobodnom.

Ulični svirači, jedinstvena kafa, šarmantni italijanski konobari i impozantne građevine, sigurna sam da vas neće ostaviti ravnodušnim.

Zalaskom sunca završila se i moja jesenja šetnja gradovima severnog Jadrana.

Nikoleta Morotvanski, Glavni i odgovorni urednik – Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!