fbpx

Beg od svakodnevnice – Turističko naselje Natura Art

708578E7-4F98-4B31-9546-4EB993FF0EDD

Tražeći savršeno mesto za weekend getaway shvatila sam da je uvek to bilo negde daleko od moje kuće, grada ili države no epidemija koronavirusa nas je naterala da svoj odmor ipak potražimo u regionu ili čak svojoj državi, tako sam i ja prvomajske praznike provela u turističkom naselju koje se nalazi u okolini Bihaća u naselju Lohovo u blizini Nacionalnog parka Una. Turističko naselje Natura Art je ono u kojem se spajaju prirodne lepote s fokusom na reku Unu, te kulturnu baštinu ovog kraja. Kulturna baština koja obuhvata vodenice i mlinove na kojima se vekovima mlela pšenica i kukuruz, te pruža uvid u to kako se nekad pravio tačnije kovao alat za rad na seoskim domaćinstvima, celokupno područje i njegovi sadržaji nam pored smiraja i odmora donese i dašak prošlosti te prikuje kako su nekad živeli ljudi na ovom području, te svoja znanja prenosili sa kolena na koleno sa generacije na generaciju, a i kako je svaka generacija unapredila svoj rad na tom području gde mi sada odmaramo. A gde se nalazi taj mali raj na zemlji, savršen za beg od gradske buke?

Turističko naselje Natura Art se nalazi u Lohovu svega 15km od centra Grada Bihaća, a u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Una. Grad Bihać se nalazi na severozapadnom delu Bosne i Hercegovine uz granicu sa Hrvatskom, mali je grad sa nešto više od 50.000 hiljada stanovnika na površini od 900 km² a na toj površini ima nekoliko nacionalnih spomenika i znamenitosti neki od njih su Kapetanova kula, Džamija Fethija u Bihaću, Bihaćki bedem, Turbe, neolitsko groblje u Ripču, te  Sokolačka kula, u oblilasku grada se može posetiti i Muzej Prvog zasedanja AVNOJ-a. Bihać nažalost nema aerodroma ali postoji opcija da letite do Zagreba koji je udaljen svega 178km. Bihać je dobro uvezan autobuskim linijama kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan njenih granica, no defintivno je najlakše doći do ovog Bisera na Uni sa vlastitim automobilom.

A kada se smestite, Turističko naselje Natura Art za obilazak NP UNA ima mogućnost iznajmiti i biciklo, te provesti dan u prirodi u jednom od bosansko-hercegovačkih nacionalnih parkova, o kojem možete pročitati na linku: http://nationalpark-una.ba/bs/ a pored bicikala izajmljuju i quadove po jako pristupačnim cenama (jedna osoba 30EUR; dve osobe 40EUR) uz pratnju vodiča se vozi do Sokolačke kule sa predivnom panoramom na Lohovo, ali i grad Bihać.

Po povratku sa vožnje shvatili smo da je najbolji način da povratimo istrošenu energiju uz tradiocionalna bosanska jela sa okusima i mirisima koji vraćaju u majkin dom deo su gastroponude Turističkog naselja Natura Art, pite, kuhana jela, jela sa roštilja, tradicionalni deserti će definitivno biti razlog zbog kojeg ću se vratiti u ovo turističko naselje. Ručak je bio poslužen u posebnom ambijentu koji je odisao toplinom uz simbole regije.

Nažalost ove godine je mesec maj bio ipak mesec u kojem vetar na Uni ne dopušta vožnju lađom „Arkom“ koja je zapravo umjetničko djelo, duga je 7m i rekli su nam da na njoj može poloviti 14 osoba, pretpostavljam da se u junu već može ploviti s njom i upoznavati sve nijanse i slapove Une. Wellness je treuntno zatvoren zbog epidemioloških mera. Što se samog smeštaja tiče u turističkom naselju Natura Art se nalaze tri bungalova , nazvani su: Mara, Kata i Fata, gazdinska kuća i Hotel Opal Art****.

No, više će ipak reći fotografije jer kažu da vrijede hiljadu riječi, uživajte.

Autor: Ikbala Makić – UP Fakultet za turistične studije Turistica

Fotografije: Ikbala Makić – UP Fakultet za turistične studije Turistica

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!