fbpx

Bajkovita stara dama Jadrana

viber_image_2020-06-21_10-05-28

Opatija – mesto ukrštanja aristokratske arhitekture i nestvarne lepote Kvarnerskog zaliva

U prošlosti poznato kao Abbazia  mesto je koje čovek ne napušta ravnodušan.  Aristokratske vile Austro-Ugarske Monarhije, otmeni hoteli, opatijski parkovi, šetalište Lungo mare, crkva Svetog Jakova, skulptura devojke sa galebom i pogled na bajkoviti Jadran motiv su mnogih poseta ovog grada. Opatija leži u podnožju planine i parka prirode Učka i na samoj obali Kvarnerskog zaliva.

Grad se odlikuje prepoznatljivom tradicijom mondenskog turizma koji se razvio sredinom 19. veka. O kvalitetu razvoja svedoči činjenica da je 1889. godine dobio status elitnog letovališta i zimovališta. Zahvaljujući  raznovrsnoj turističkoj ponudi, celogodišnja turistička sezona još jedna je od specifičnih karakteristika ovog grada

Oktobarsko jutro u Opatiji započeto je izlaskom na terasu Remisens hotela Admiral. Samo nekoliko udisaja svežeg vazduha sa mora bilo je dovoljlno da se razbudim i osvestim očaravajući pogled ispred sebe. U daljini, iznad Rijeke navirali su zraci sunca a tišinu uspavanog grada remetili su blagi talasi i po neki radnik hotela. Naslonjena uz ogradu balkona sa šoljom čaja u ruci posmatram nestvarnu lepotu spoja prirode i ljudskog stvaralaštva i grad koji se polako budi.

Svoje slobodno prepodne iskoristila sam za obilazak Bisera Jadrana uz pratnju vodiča koji je na jedinstven način preneo svoju zaljubljenost u ovaj grad. Sastali smo se nadomak šetališta Franje Josipa I, u mestu poznatije kao Lungo mare. Šetalište je dugačko 16 kilometara i proteže se uz samu morsku obalu Opatije spajajući mesta Volosko i Lovran. 2011. godine, obeležilo je svoju stogodišnjicu od izgradnje koja se desila u periodu procvata turizma u gradu.

Šetalište sa jedne strane graniči Jadran a sa druge parkovi, bašte i restorani hotela, uređene zelene površine obojene bojama cveća. Za mene predstavlja liniju gde se spajaju priroda i čovekovih ruku delo ne prkoseći jedno drugo, već čineći savršeni sklad i harmoničnu celinu. Oktobarsko prepodne bilo je osunčano i iznenadno toplo što je ovu šetnju učinilo posebno ugodnom. 

Nezaobilazan deo šetnje bio je i odlazak do statue „Devojka sa galebom“ ili kako je meštani zovu  „Opatijska nimfa“. Autor kipa je Zvonko Car, a postavljena je 1956. godine. Ljubazni vodič je ispričao motiv nastanka ove skulpture a ona se vezuje za smrt grofa Arthura Kesselstadt-a koji je nastradao usred oluje na moru. Njegova ožalošćena porodica postavlja na ovo mesto skulpturu „Madonna del Mare“ ali ona ubrzo biva oštećena i danas se nalazi u Hrvatskom muzeju turizma dok se pozlaćena replika nalazi ispred crkve Sv. Jakova. Na njeno mesto sredinom dvadesetog veka dolazi skulptura „Devojka sa galebom“ koja i danas elegantno stoji i predstavlja karakterističan simbol Opatije. 

Uz samo šetalište nalazi se jedan od najelegantnijih hotela u Opatiji, izgrađen u neoklasičnom stilu, hotel Kvarner. Osim što je jedan od gradskih prepoznatljivosti, on je i prvi hotel na Jadranskoj obali. Svoja vrata otvorio je još davne 1884. godine i time zvanično započeo stvaranje turističke tradicije. Svoju obnovu doživeo je 2014. godine ali njegov prvobitni izgled je bio u poptunosti nepromenjen.

Obilazak se potom nastavio uz šetalište do najstarije građevine u Opatiji, crkve Svetog Jakova. Prvi podaci o njoj se javljaju u 15. veku a uz nju se vezuje i nekadašnji samostan. Crkva je deo istoimenog parka koji je višestruki nosilac titule najlepšeg parka u Hrvatskoj. Park je podeljen na dva dela. Donji deo se nalazi uz samu obalu mora i krase ga hotel Kvarner i umetnička galerija Juraj Šporer, dok gornji deo krasi neobarkna fontana, delo Hansa Ratkausky-a a iviče ga prestižni hoteli Milenij i Imperial.

Stara dama Kvarnerskog zaliva je uistinu očaravajuća i bajkovita. Opatija je za mene grad sa dušom, čija toplina se ogleda u spoju nestvarne lepote prirode i otmenosti ljudskog stvaralaštva.

„Biser Jadrana“ u meni budi samo jednu misao. “Vratiću se!”

Autor: Nikoleta Morotvanski – Generalni menadžer, Turistički žurnal

Fotografije: izvor, autor

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!