fbpx

ALISE U ZEMLJI ČUDA – 2.deo

marc-fanelli-isla-sOVqUZsmPJU-unsplash

… Ulazimo u avion za Majami a na nama dva debela duksa dugih rukava, ispod toga majica kratkih rukava, dugačka trenerka, dole čizme, i na sve to jakna. Ljudi nas belo gledaju i u momentu nas zaustavlja žena i pita “Devojke, da li ste vi možda pogrešile let?”, što je i logično, svako bi pomislio da idemo npr. na Aljasku, a ne u Majami. I tu nastavljamo sa našim pričama za prepričavanje. Ovo je bio prvi put za nas da u Oktobru idemo na letovanje, što je značilo 7 dana odmora, sunčanja, kupanja.

Izlazimo sa aerodroma, i u momentu nam postaje kristalno jasno zašto nas je žena pitala da li smo pogrešile let… zapljusnute toplim vazduhom, mirisom okeana i ljudima punim pozitivnom energijom oko nas, postajemo svesne gde se nalazimo. MAJAMI!

Mesto o kome smo do tada mogle samo da maštamo! Sedamo u Uber, gde nas ljubazno dočekuje jedan Kubanac i vodi nas u kratku vožnju po Majamiju. Grad nas je kupio na prvi pogled. Većinski deo lokalnog stanovništva u Majamiju čine Kubanci, i otuda dolazi njihov smisao za ples, ljubaznost, provod i zaista su dobri domaćini. Kako nam je u Čikagu bio potreban samo jedan mali ranac, mislimo da smo ovde mogle proći i sa jednim kupaćim kostimom i peškirom za plažu. Nakon dužeg perioda, imale smo mogućnost da se odmorimo 7 dana, da uživamo svakodnevno na plaži, ali i da se sretnemo sa nekim neuobičajenim stvarima kao što je na primer “Vidi pliva ajkula u plićaku!” i u tom momentu svi ljudi idu ka ajkuli kako bi je videli, a nas dve, Alise, pobegle što je dalje moguće. Meduze su takođe njihova svakodnevnica. Tamo je sasvim normalno da po ceo dan bude jako toplo i da samo u jednom momentu kiša pljušti, a nakon 2 minuta prestane i bude kao da se ništa nije desilo.

Ne možemo vam sa sigurnošću reći detalje o smeštaju, jer mi smo odseli u blizini plaže, kod naših rođaka u Majamiju koji su nas ugostili, sproveli svuda, vodili nas da probamo sve moguće specijalitete (kineske, kubanske, pa čak i srpske), koktele, ukratko rečeno potrudili su se da nam dočaraju Majami u najlepšem mogućem svetlu i uspeli su u tome. Jedan ceo dan smo izdvojile za odlazak na Key West, najjužnija tačka Amerike, koja je veoma blizu Kube.

Ovaj mali gradić je jako lep, ušuškan, svuda okolo su male, slatke kućice. Jedan od prelepih doživljaja bio je kada smo sedele uz okean i posmatrale zalazak sunca, veliki broj ljudi se okupio i uživao u tim trenutcima mira. Svakako, ukoliko se nađete u ovom kraju, naša preporuka je da izdojite par sati ili čak ceo dan za Key West. Dane u Majamiju smo provodile na plaži, a noći u dugim šetnjama i uživanju uz latino muziku, imale smo utisak da tako možemo večno.

Osećaj slobode u tom mestu je neopisiv, turisti se druže, plešu i uživaju po ceo dan i celu noć. Majami je doslovno grad koji ne spava. Sunce je mnogo jače nego na našim prostorima, tako 5 minuta na plaži u Majamiju izgleda kao 2-3 sata kod nas, zbog toga kreme za sunčanje su neophodne. Ljudi su puni energije, veoma su aktivni, u svakom momentu možete videti kako trče na plaži, bave se raznim sportovima, voze bicikli, šetaju, a uz sve to rade i stignu da odu i na plažu i okupaju se. Moramo priznati da nam se više svideo deo gde se nalazi plaža i prelepo šetalište uz okean, nego sam centar. Prijalo nam je da malo pobegnemo od silnih nebodera. Međutim, i centar je izuzetno lep. Jedno veče smo otišle na žurku na krovu jedne zgrade odakle se pruža prelep noćni pogled na Majami i okean. Kada su u pitanju cene, glasine koje kažu da je život u Majamiju skup, stvarno jesu istinite. Lokalci su naučili kako da privuku turiste, kako da ih navedu da se ponovo vraćaju i da obožavaju njihovo mesto. Jednostavno, kada ste tamo sve vam je lepo, slatko i želite sve da probate. Njihova glavna atrakcija je svakako okean i plaža, i ukoliko želite da pobegnete od realnosti, negde gde se sve čini nestvarno i opuštajuće, a uz to da imate nezaboravan provod i razna iskustva, Majami je mesto za vas, zapravo to je i jedino mesto koje smo posetile u Americi i rekle “Ovde bismo mogle da živimo!”. Dolazi vreme da se rastanemo sa našim omiljenim gradom u Americi, ponovo se pakujemo i krećemo na poslednju destinaciju. MAJAMI VIDIMO SE PONOVO, NEW YORK STIŽEMO!

Poslednja tačka na ovoj skoro petomesečnoj avanturi bila nam je taj blistavi, ogromni, jabučasti New York. I da, sve što ste do sada videli o New York-u u serijama i filmovima, sve je tako. U New Yorku smo provele 4 dana, a za ovu destinaciju smo se dobro pripremile jer i mesec dana da ste ovde pronašli biste neku novu atrakciju i zanimaciju. S obzirom da smo stigle u poslepodnevnim časovima, kako bismo što efikasnije iskoristile vreme koje smo imale počele smo od metroa i Times Squer-a, a sve naravno uz google maps kao olakšavajuću okolnost. Mislim da nikada nećemo zaboraviti momenat kada smo iz podzemnih prolaza kročile na tlo i sam početak Times Squer-a, koji baš i ne može da se opiše lako ali probaćemo slikovito da vam dočaramo. Kao i u većini američkih gradova tu su višespratne zgrade jedna do druge različitih oblika, boja, namene, s tim da sam Times Squer obogaćuje svetlost reklama, izloga prodavnica, različitih brendova i natpisa, osim toga i gužva ljudi i automobila, karakterističnih žutih taksija i crvenih turističkih autobusa za razgledanje grada.

Iskreno da vam kažemo i same nismo sigurne koje sve prodavnice ili restorani se tamo nalaze jer ih ima toliko mnogo pa ćemo ipak taj delić izostaviti. Tačno na tom mestu okružene bukom, obasjane šljaštavim svetlima, na novom nepoznatom terenu gde nismo znale od tog neverovatnog osećaja šta ćemo ili gde najpre, u tom momentu smo se osećale kao Alise u zemlji čuda. Napravićemo izuzetak i istaći po nama dve najinteresantnije prodavnice koje su nalik muzeju, Disney World i M&M (bombone) prodavnice, čijih nekoliko spratova je konstantno popunjeno kako ljudima tako i dekoracijama, muzikom, jedan pravi mali raj za njihove ljubitelje (evo nas). Naravno, kao i na svakoj novoj lokaciji napravile smo fotke koje će nas vezati za ovu veliku avanturu. Sledećeg dana odlučile smo se za 5. Aveniju koja vodi do Central parka. 5. Avenija je svetski poznata shopping zona sa najluksuznijim brendovima, ali i onim pristupačnijim, gde smo videle najlepše uređene izloge. Usput smo prošle i pored Rockfeller centra gde se nismo mnogo zadržavale jer je taj dan bila baš velika gužva. Prilaz Central Parku je poput onih kadrova iz serije „Friends“, prizor sa visokim zelenim krošnjama gde pozadinu čine još više plave staklene zgrade – tako nekako. Nalazi se na Menhetnu i iako najveći park koji smo u životu videle, ipak se nalazi na petom mestu po veličini u New York-u. U Central Parku smo srele veliki broj biciklista, trkača, poslovnih ljudi koji ispijaju kafe u parku na pauzi, roditelja sa decom, turista sa fotoaparatima, uličnih svirača i akrobata, prodavaca pića. Nesvakidašnji je, jer osim zelenih površina u svom sastavu ima i zoološki vrt, različite fontane i jezera, spomenike, prostore za koncerte na otvorenom i brojne druge sadržaje.

Ukoliko se odlučite da posetite Central park, pripremite udobnu obuću za duge šetnje, osim ako se ne odlučite za obilazak parka fijakerom ili ipak rentiranje biciklova što su neke od opcija. Neke od atrakcija kojima su čuvene serije „Prijatelji“ i „Seks i grad“ ostvarili popularnost su kafić Central Park i kuća Carrie Bradshaw u neposrednoj blizini ovog lokaliteta, pa ukoliko ste ljubitelji izdvojite malo vremena i za ovaj deo. Svako ko je malo duže imao prilike da boravi negde u inostranstvu zna koliko je lepo sresti se sa ljudima iz tvoje zemlje, koji govore tvojim jezikom, tokom boravka u Americi imale smo nekoliko ovakvih momenata koji su nam ulepšavali dane. Upravo jedan takav dogovoreni momenat desio se na Times Squer-u kada smo se sastale sa kolegama sa fakuleta koji su takođe bili učesnici na Work&Travel programu, a onda zajedno kao konačno dvadesetjednogodišnjaci otišli u obližnji bar i nazdravili kraju jedne uspešne priče. Sledeći lokalitet koji smo posetili je jedan od najstarijih visećih mostova Brooklyn most, koji preko reke Ist (East) spaja Menhetn i Bruklin. Most je izuzetna atrakcija jer se sa njega pruža pogled na različite strane New Yorka, a uz vetar i veliki broj ljudi koji prelazi preko njega stvara veoma prijatnu atmosferu. Posmatrajući sa mosta State Island i plovila koja se kreću rekom, odlučile smo da i mi odemo na vožnju brodom i osmotrimo New York i sa te vodene strane.

U celom gradu ćete sretati ljude koji vas pozivaju da se ukrcate u turistički autobus ili pak na turistički brod, mi smo se odlučile za drugu opciju. Vožnja je trajala malo duže nego što smo očekivale zbog kraćeg nevremena koje se u tom momentu desilo, pa nismo mogle potpuno da se prepustimo užitku, jer na ovakvoj destinaciji vreme je neprocenjivo. Tokom vožnje slušali smo vodiča koji je prepričavao istorijske priče, a kako smo se bližili Kipu Slobode tako su turisti požurili da naprave po koju dobru fotografiju sa ovom čuvenom atrakcijom. Nije nam bilo toliko interesantno da idemo na samo ostrvo ali informacije radi postoje različite ture koje uključuju i to. Po povratku na Times Squer gde se završavao svaki naš dan jer nam je u blizini bila i metro stanica, prošle smo i kroz Kinesku četvrt sa velikim brojem prodavnica i restorana kineske kuhinje.

Sve što je lepo kratko traje, iako se to na početku ovog programa i ne čini tako. Alise su se uputile na aerodrom JFK koji je zapanjujuće velik a tako dobro organizovan, i napustile zemlju čuda ali budite sigurni ne zauvek. O ovakvoj avanturi bi moglo da se priča satima, brojne uspomene, dešavanja, nove destinacije, prijatelji, usavršen engleski jezik, očvrsnut stav i samostalnost, to je ono što ćete sigurno steći prilikom vašeg Work&Travel programa, a svoju priču gradite sami i ukoliko ste zainteresovani ne oklevajte mnogo, pokušajte, vredeće.

Autori
Jovana Čičić – Student, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad 
Izabela Đermanov – Student, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad 

Fotografije: Autori

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!