fbpx

Srbija ima šta da ponudi! – Miroslav Knežević – državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije

viber_image_2020-06-18_09-12-29

„Kao neko ko je ceo život u turizmu sa sigurnošću mogu da kažem da Srbija ima veoma raznovrsnu turističku ponudu i predstavlja idealnu destinaciju za odmor i uživanje u brojnim sadržajima“

Ideja projekta Turistički žurnal, naišla je na odobravanje stručne javnosti ali ono što nam je posebno važno jeste to da su naš trud i želju da turizam predstavimo u pravom svetlu prepoznale i institucije te smo dobili mogućnost intervjuisanja gospodina Miroslava Kneževića, državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije. Gospodin Knežević nam je pružio odgovore na pitanja o aktuelnim dešavanjima na turističkom tržištu u Republici Srbiji.

Da li postoje prvi zvanični podaci o količini štete koja je zadesila turizam u prethodnom vremenskom periodu i koji su pokazatelji?

  • Pandemija virusa COVID-19, kao globalna pojava, prouzrokovala je zatvaranje državnih granica, ograničila kretanje građana i to je na turizam ostavilo značajne posledice  pre  svega u vidu smanjenja turističkog prometa i deviznog priliva. U Srbiji u ovom trenutku imamo pokazatelje za turistički promet za prva četiri meseca u 2020. godini. Broj dolazaka je smanjen za 38% dok je broj ostvarenih noćenja smanjen za 29%. U ovim pokazateljima se delimično ogledaju posledice koje je pandemija ostavila na turizam u našoj zemlji. Detaljne analize će moći da se izvrše po završetku godine kada će se znati tačni gubici na osnovu deviznog priliva.

Koje mere podrške je država spremna da pruži turističkom tržištu?

  • Država je izašla sa paketom za celu privredu gde su subvencionisane zarade, napravljeni određeni ustupci u vidu moratorijuma na kredite i drugim merama koje su bile neophodne. Turističkoj privredi su posebno namenjeni povoljni krediti za likvidnost kod fonda za razvoj a uslovi odnosno kriterijumi su prilagođeni zahtevima turističke privrede. Svakako moramo reći da bi se turistička privreda oporavila neophodni su nam turisti, otvaranjem naših granica prema drugim državama stvorili su se uslovi za dolazak stranih gostiju međutim neophodno je da to urade i druge zemlje kako bi njihovi građani mogli da nas posete. Po pitanju domaćeg turizma, najava dobre predstojeće turističke sezone ogleda se u velikom broju rezervacija u vodećim turističkim destinacijama. Najveći broj ugostiteljskih objekta za smeštaj je počeo sa radom i spremno dočekuju goste.

Shodno novonastaloj situaciji, da li će konkursi koje raspisuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije, namenjeni razvoju turizma biti realizovani u 2020. godini?

  • Uprkos situaciji, trudimo se da realizujemo sve planirane aktivnosti. Određeni konkursi su već završeni dok su pojedini u toku. Pored konkursa kojima podržavamo projekte namenjene razvoju turizma kao jedna od mera podrške našim građanima, u nameri da ih podstaknemo da svoj godišnji odmor provedu u Srbiji, ali i turističkoj privredi je izdvajanje dodatnih sredstava, 2 milijarde dinara za novih 400.000 vaučera. Interesovanje za vaučerima je veliko, do sada je podeljeno preko 70.000 vaučera, što nam ukazuje na uspešnu akciju koja će uticati na povećanje turističkog prometa u našoj zemlji.

Na koji način će se odlaganje internacionalnih i regionalnih događaja i festivala odraziti na samu realizaciju događaja i njihovu posećenost?

  • Činjenica je da su događaji veoma važni za razvoj turizma i da su jedan od turističkih proizvoda kojima destinacije privlače značajan broj turista. Organizacija događaja usko je povezana sa epidemiološkom situacijom i njenim daljim razvojem. U skladu sa situacijom, organizatori su izvršili odlaganje održavanja događaja a propisane mere u periodu realizacije će se poštovati. Nadamo se otvaranju granica drugih država, te očekujemo i strane posetioce na događajima koji budu organizovani u našoj zemlji.

Imajući u vidu da će se mnogi državljani odlučiti da svoj letnji godišnji odmor provedu unutar granica naše države, koliko je država spremna da kontroliše ko će sve da pruži turističku uslugu? Da li će se kontrolisati kvalitet pruženih usluga?

  • Pre svega moramo da kažemo da ugostitelji u našoj zemlji već godinama u nazad uspešno pružaju usluge i domaćim i stranim turistima i da je kvalitet usluge uvek bio na odgovarajućem nivou. Smeštajni kapaciteti su pripremljeni za prve turiste a pristup pružanja usluga će se ogledati u primeni adekvatnih mera u cilju zdravstvene bezbednosti. Ministarstvo zdravlja i nadležne institucije su na vreme ugostiteljskim objektima uputile preporuke i instrukcije za obavljanje delatnosti.
    Turistička inspekcija će i ubuduće, kao i do sada, raditi i postupati u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Da li verujete da je ovo dobra prilika za razvoj domaćeg turizma?

Veliki broj zemalja se okrenuo razvoju domaćeg turizma. Srbija već godinama u nazad uspešno razvija domaći turizam, čemu najbolje svedoči kontinuirani rast domaćih turista u prethodnim godinama. Smatram da je ovo jedinstvena prilika da naši građani upoznaju i manje poznate destinacije i turističku ponudu Srbije i da svoj godišnji odmor provedu u svojoj zemlji. Nacionalna turistička organizacija sprovodi promotivnu kampanju za odmor u Srbiji pod sloganom „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“ sa ciljem da se pored već dobro poznatih afirmišu i manje poznate destinacije.

Ovo je izazov za sve lokalne samouprave i turističke organizacije da sav potencijal koji imaju za razvoj turizma, stave u funkciju i prezentuju na pravi način.

Srbija raspolaže raznovrsnim smeštajnim kapacitetima, prirodnim i izgrađenim atraktivnostima, kulturno-istorijskim sadržajima, znamenitostima, nematerijalnim kulturnim nasleđem kao što je jedinstvena gastronomska ponuda i drugim brojnim sadržajima koji sigurno mogu izazvati oduševljenje turista.

Autor: Nikoleta Morotvanski – Glavni i odgovorni urednik, Turistički žurnal

Fotografija: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!